Плодове, задължителни за бременни

- виж кои са

Бременна сте и се опитвате да балансирате между повишения апетит, необходимостта да си набавяте достатъчно хранителни вещества за двама и предупреждението на лекаря да не се увличате и да не наддавате прекалено. Какво може да ви помогне? Хапването на повече плодове. Те ви осигуряват голяма част от необходимите хранителни вещества, засищат ви и ви помагат да се справите с някои неудобства като гаденето и повръщането например.

Банан

Той е богат на калий, витамин С, магнезий, но най-вече на фолиева киселина и витамин В6, който участва в регулирането на нивото на натрий в организма и ви помага да преодолеете позивите за повръщане. Освен това е полезен за здравето на кожата. Лекарите препоръчват да хапвате по един банан всеки ден.

Нар

Ако нямате търпение, накарайте някой да ви го бели, но хапвайте нар редовно. Ако никой не иска да ви помогне да стигнете до вкусните зрънца, намерете къде предлагат сок от нар и пийте редовно. Този плод съдържа много фолиева киселина, желязо, калций и витамин С – все минерали и витамини жизнено необходими в големи количества за вас и за доброто развитие на плода.

Ябълка

Витамин А, Е, Д, цинк – похапването на ябълки ви снабдява с тези витамини и минерали. Този плод ви помага да се отървете от токсините, засища глада, дава ви енергия.

 бременност

Киви

Добре е то също да влезе в менюто ви. Особено сега, през зимата. Смята се, че ако хапвате редовно киви, настинките и кашлицата ще ви подминат. То помага и за по-бързото и пълно усвояване на желязото. Този плод е богат на витамин С, Е, А и на фолиева киселина, магнезий и калий.

Боровинки

Един от най-богатите на витамин С плодове. Съдържа още фолиева киселина, калций и фибри. Добре е да хапвате честичко по една – две шепи от тях, особено през зимата, но не прекалявайте. А най-добре, ако се чудите каква боровинкова доза да взимате, се консултирайте с лекаря си.

Диня

Хапването на диня в последния триместър от бременността намалява мускулните крампи и ви хидратира. В ранните месеци на бременността пък ви помага да се справите със сутрешното гадене. Плодът е богат на витамин А, С, В6, магнезий и калий.

Кайсии

Фосфор, желязо, калий, калций, силиций, бета каротин, витамини А, С, Е – това са съкровищата, които поглъщате с тях. Хапването на 2 до 4 кайсии всеки ден намалява риска от анемия.

Ако се чудите какво да хапнете между обяда, закуската и малкото междинно хранене, което вече сте направила – измийте си един плод и не му мислете повече.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top