Плодовата захар

- кога е вредна фруктозата?

От дете слушате за плодовата захар като за най-полезната сладост. Тя се свързва с пресните и сушени  плодове, с меда и някои зеленчуци. Преди да дойде ерата на рафинираната захар (в нея фруктозата и глюкозата са 50:50), човек си набавял фруктоза почти изключително от тях.
Само до преди около двадесетина години средната дневна доза плодова захар все още не надхвърляла 16 – 24 г и организмът безпроблемно се справял с нея. В последните години бялата захар бързо се измества от глюкозо-фруктозния сироп, който индустриално, по химичен път се произвежда от царевица. В него фруктозата и глюкозата са в съотношение от 42:58 до 55:45. Той подслажда и овкусява всичко – от вафлите и десертите до сосовете и месните продукти. Селекцията на плодовете също върви по посока на по-голяма сладост и по-високо съдържание на фруктоза. Така консумацията на плодовата захар вече достига 50-80 г дневно и организмът сериозно се затруднява при разграждането ѝ.
Специфики на усвояването на фруктозата
Плодовата захар, въпреки че много прилича на глюкозата, все пак има различен механизъм на усвояване. Тя не се използва директно като енергиен източник. Не повишава рязко кръвната захар, не стимулира освобождаването на инсулин. Препоръчва се като подсладител за болните от диабет.
Фруктозата преминава през стените на тънкото черво чрез специален транспортен механизъм. От там достига в черния дроб, където се разгражда до подходящи за употреба от тялото съставки.
Когато консумацията ѝ остава в що-годе приемливи граници, тя е безспорно полезна – особено когато идва от пресните плодове в комплекс с фибри, витамини, минерали и биоактивни вещества, които забавят и улесняват усвояването ѝ.
fructosa
Когато фруктозата е в повече
Когато консумацията на фруктоза е постоянно висока – и то на чистата фруктоза с промишлен произход, тя най-напред причинява затруднения в стомашно-чревния тракт (фруктозна малабсорбция). Блокира усвояването на едни вещества (триптофан, цинк, мед) и причинява дефицит на други (серотонин, мелатонин, витамин В).
Принуден да преработва големи количества фруктоза, черният дроб изпитва сериозни затруднения. Наблюденията показват, че пораженията върху него са подобни на тези, които се случват при постоянна преработка на алкохол.
Тя не вдига рязко нивата на кръвната захар и не предизвиква взривно секретиране на инсулин, но с това потиска и отделянето на лептин – хормонът, който сигнализира на мозъка, че няма нужда от повече храна. Без него човек е постоянно гладен – особено за сладко и мазно – и неусетно трупа килограми. Прекомерните количества фруктоза се превръщат в мазнини и рязко увеличават триглицеридите и лошия холестерол в кръвта, което пък е много опасно за сърдечносъдовата система и повишава риска от диабет.
Всичко казано за вредите от фруктозата не означава, че трябва да спрете да консумирате плодове. Означава, че трябва да спрете безогледната консумация на високопреработени фабрични храни и наистина да използвате за подслаждане най-вече природни продукти – плодове, сушелки, лъжичка мед, меласа. Дори в чаша пресен плодов сок има доста натурална плодова захар, но е за предпочитане пред чаша газирана напитка с глюкозо-фруктозен сироп.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top