Планирането

= повече време за мен

Искате през новата година да направите някои нови неща – за професионалното си утвърждаване, за почивките на семейството, за добрия си външен вид и добрата си физическа форма, за хобито си. Планирате, правите ежедневни списъци със задачи и все не остава време за новите неща.

Къде се губи времето в ежедневното планиране или за скритите списъци със задачи?

Какво правите – планирате всяка минута, или записвате задачите както ви дойдат, и гледате да ги сместите в деня? Въпросът е много важен, защото сутрин пиете кафе, вземате душ, грижите се за кожата си, бръснете се или се гримирате, избирате дрехи. Всичко това изразходва време, но малцина записват тези дейности в плана си. Като добавим още няколко рутинни задачи – отиват минимум час-два. В края на деня недостигът на време се материализира в неизпълнение на планираното, неудовлетвореност и лошо настроение.

Затова, ако наистина ще планирате времето си – планирайте всичко – от измиването на зъбите, до важните бизнес срещи и разговорите по телефона.

Как да преодолеете хаоса в списъците със задачи?

Вероятно имате един списък със служебни задачи, един – с лични, а може би и друг със семейни ангажименти. Често настъпва хаос – единият списък е у вас или в офиса, другият вкъщи, или може би у половинката ви. Случват се дублирани събития и срещи, други се провалят, защото някои вкъщи не ви е казал за променения си график. Омръзва ви да зачертавате и преписвате. Най-често ползвате като буфер вашето лично време и дори часовете за сън.

Изходът са цифровите календари. Google Calendar, Apple Calendar и Outlook на „Майкрософт“ са достъпни и лесни за използване. Можете да ги инсталирате на всички комуникационни устройства, с които работите – смартфон, лаптоп, таблет, компютър. Имат опция за синхронизиране и поправката, нанесена на едното устройство, ще се отрази на всички останали.  Рутинните дейности записвате веднъж и ги имате всеки ден – години наред. Освен своя списък със задачи, можете да обособите подкалендари, на които да виждате програмата на съпруга, децата, колегите – на всички, които имат пряко отношение към изпълнението на вашите планове.

Предимствата на дигиталните календари са много. Сред най-важните са:

  • не губите време и усилия за писане и преписване в тефтерите, за съгласуване на различните списъци със задачи;
  • получавате напомняне за всяка задача толкова напред, колкото сте преценили – не е нужно на всеки четвърт час да гледате в тефтера;
  • всичко е пред очите ви, просто и лесно, без объркване и разправии бързо синхронизирате времето на всички за всяко събитие – особено семейните;
  • няма как да дублирате събития – календарът следи да не се припокриват ангажименти в един и същи час;
  • няма как да загубите или забравите календар-бележника си и т. н.

Дългосрочно планиране

Цифровите календари дават възможност за наистина дългосрочно планиране – за години напред. Това е много важно не само за работата и дългосрочните ви цели, изключително важно е и за семейната програма – отпуски, пътувания, гостувания, празници в детската градина и в училище, за периодични профилактични прегледи и посещения при стоматолога. Календарът достатъчно рано ще ви напомня, че е време за кандидатстване за новата работа, за място в първи клас или в гимназията и т. н.

Освен перспектива, електронните календари ви дават възможност и за ретроспектива. Във всеки момент можете да видите колко от времето ви къде отива, по-лесно можете да оптимизирате ангажиментите си – да се откажете от тези, които не ви носят удовлетворение, да реорганизирате часовете, отделяни за тях и да ги отделите за нови неща.

Не пропускайте там някъде да планирате грижите за себе си, разкрасителните процедури, за които най-подходящото време е през пролетта и есента, развлеченията и почивките.

Планирайте и онлайн пазаруването от дрогерии „Би Фит“ . Ние също пестим времето ви. Поръчвате за минути, доставяме ви поръчаното вкъщи коректно и в срок. Заповядайте!

Прочетете още:
„Семейство и работа – как да ги съчетаем“
„Навиците – какво е значението им“
„Slow Life – начинът да живеем пълноценно“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top