Плажно масло – митове и факти

Мирисът на плажно масло за вас е ...

Мирисът на плажно масло за вас е неразривно свързан с мисълта за ваканция и море? Това е един от първите митове около слънцезащитните продукти. Истината е, че трябва да ги използвате винаги, когато слънцето е по-силно, а не само докато се излежавате на плажа. Вижте кои се другите митове и факти за този тип продукти. Това ще ви помогне да си спестите доста болки и проблеми с кожата.

Мит: Слънцезащитните кремове пречат на тялото да усвоява витамин D.

Факт: Действието им по никакъв начин не ви пречи да усвоявате витамин D. Според повечето експерти, за да си набавите нужното количество от него, ви е необходимо да прекарате съвсем малко време на слънце и най-вече да консумирате достатъчно риба, мляко и яйца.

Мит: Нямате нужда от слънцезащитен крем, ако сте с тъмна кожа или вече имате тен.

Факт: Всеки, независимо от раса, етнически произход и тип кожа, може да пострада при излагането на слънце. Затова дори да изгаряте рядко, трябва да ползвате слънцезащитни продукти.

Мит: Слънцезащитен крем със SPF-15 дава два пъти по-голяма защита от SPF-30.

Факт: Продуктите със SPF-15 предпазват до 93% от UVB лъчите, докато тези със SPF-30 до 97%. Продуктите с много висок SPF (SPF-50, SPF-100 +) са предимно маркетингови тактики. По-голямата част от експертите смятат, че плажно масло със SPF-30 е напълно  достатъчно, стига да се нанася според инструкциите.

Слънцезащитни масла

Мит: Няма значение какво количество слънцезащитен крем ще сложите.

Факт: Не е вярно. Ако не спазвате инструкциите – нанасяне на плътен слой слънцезащитен крем на всеки 2 часа – вероятността да изгорите е голяма. Мажете се 15 – 20 минути преди да излезете, за да има време кремът да попие по-добре в кожата.

Мит: Водоустойчивият слънцезащитен крем се нанася само веднъж и ви пази през целия ден.

Факт: След като стоите във водата около 40 минути слънцезащитният крем губи част от ефективността си. На етикета му пише, че ви осигурява целодневна защита? Това също е маркетингов трик. Нанасяйте го на всеки два часа, както и обикновеното плажно масло.

Мит: Няма нужда да се мажете със слънцезащитен крем в облачно време.

Факт: 80% от слънчевите ултравиолетови лъчи преминават през облаците. UV лъчите се отразяват в повърхностите – пясък, вода и сняг, така че можете да хванете тен дори и да седите на сянка. Пясъкът отразява слънчевите лъчи до 25%, а снегът до 80%.

Мит: Слънцезащитните продукти предпазват от рак на кожата.

Факт: Според проучванията използването на слънцезащитни продукти може значително да намали риска от рак на кожата, но не го елиминира изцяло.

Всъщност едно от най-опасните неща при употребата на плажно масло е фалшивото чувство за сигурност, което добива човек. То го прави непредпазлив и го кара да стои на слънце повече отколкото е добре за здравето му. Затова ви препоръчваме да използвате плажно масло редовно и следвайки всички инструкции на производителя.

 
Прочетете още:
Масла за защита от слънцето

Преди и след слънчево изгаряне
Как да облекча сърбежа при слънчево изгаряне

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top