Пиене на чай – вредни навици

- вижте кои са те

Една ароматна чаша или кана силен чай действа отпускащо, освежава, ободрява и ви дава сили да продължите деня, независимо кой е сезон е. Освен ако не ви подейства по точно обратния начин, което е напълно възможно, ако не пиете чая правилно. Да, има и вредни навици при пиенето на чай, които водят до неособено приятни последици. Вижте кои са и защо е добре да се преборите с тях.

Пиене на чай на празен стомах

Особено ако чаят е зелен и го пиете рано сутрин, още преди да сте закусили, идеята е много лоша. Може да получите пристъпи на гадене и стомашно разстройство. Причината е, че танинът, съдържащ се в зеления чай, стимулира стомаха да отделя повече киселина.

Черният чай, който пиете на гладно пък води до т. нар. чаено пиянство. Започвате да треперите, гади ви се, имате световъртеж – причина за всичко това е приемът на твърде много кофеин от чая. Ако ви се случи, пийте веднага плодов сок или подсладена вода и ще се почувствате по-добре.

Пиене на чай след хранене

Ако пиете чай до 20 минути след като сте се нахранили, ограничавате способностите на организма си да абсорбират желязото от храната. Това може да доведе до анемии и други здравословни проблеми.

 чай

Пиене на чай преди лягане

Избягвайте черен и пресен зелен чай, защото те са богати на кофеин и ще ви държат будни. По-добре е да пиете успокояващ билков чай, който ще ви отпусне и ще ви помогне да спите по-пълноценно.

Кисненето на чаени листа в термос твърде дълго

Не киснете чаените листа в термос твърде дълго, защото това ще развали вкуса на чая и ще намали силата на хранителните вещества, намиращи се в него.

Твърде дългото запарване на чая

Всеки чай се запарва за различен период от време, обикновено между 4 и 6 минути. Ако го държите по-малко, той ще стане много слаб. Ако го държите по-дълго, ще стане твърде силен и с неприятен вкус. Най-добре е да прочетете какво е препоръчителното време за запарка на чая, който искате да пиете.

Пиене на прекалено силен чай

Той съдържа много голямо количество кофеин и танинова киселина. Силният чай е тъмен, горчив и вреден за здравето ви.

Ако разпознавате някои свои навици, вземете мерки за промяната им. Така ще можете да се наслаждавате на чая и да се възползвате от наистина полезното му действие.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top