Периодично гладуване 2

- действие и ползи

В статията „Периодично гладуване – какво представлява?“ ви разказахме за една нова концепция за хранене. Въпреки че досега изследванията за ефектите на този режим на хранене са провеждани основно върху гризачи и тези върху хора не са много, достигнатите резултати са доста насърчителни.

Какви са ползите от периодичното (постоянното) гладуване?

Периодите на постене действат върху организма като при ограничаване на калориите. Стимулират процесите на детоксикация и насърчават специфичния вътреклетъчен процес, наречен автофагия. При него клетката се самопочиства от остарели и дефектни органели, клетъчни протеини и мембрани, обновява се и се възстановява, а с това се възстановяват и оздравяват самите тъкани и органи, удължава се животът и се забавя стареенето.

Смята се, че периодичното постене води до:

  • регулиране на нивата на хормоните (фактор на растежа, грелин, лептин);
  • подобряване на инсулиновата чувствителност;
  • намаляване на възпаленията и облекчаване на инфекциозните заболявания;
  • потискане на някои автоимунни прояви;
  • подобряване съотношението между лошия и добрия холестерол;
  • укрепване на сърдечно-съдовата система;
  • активиране на някои функции на гените, осигуряващи дълголетие и защита от болести;
  • превенция срещу тежки невродегенеративни заболявания (Паркинсон, Алцхаймер).

Интересни са резултатите, получени при изследване на възрастни хора над 65 години. При други изследвания е наблюдавано забавяне на развитието на раковите клетки и по-добро понасяне на химиотерапията.

Какво се случва, когато гладувате периодично?

Така нареченото захранено състояние на организма продължава средно около 3 до 5 часа – от момента на приема на храна до момента на усвояването ѝ. През това време заради повишените нива на кръвната захар инсулиновите нива са високи, организмът черпи енергия от преработваната храна и не докосва мастните запаси.

В следващите 8 – 12 часа, (ако не подадете нова порция храна), организмът не е ангажиран с преработването ѝ. Инсулинът е нисък и не защитава мазнините. Те са достъпни за осигуряване на енергия в гладния период. Колкото по-дълъг е този период, толкова по-сигурно и продължително тялото ви ще черпи енергия от мастните резерви.

Не вреди ли постоянното гладуване на здравето?

Тази концепция противоречи на всичко, на което сме учени десетилетия – закуската е най-важното хранене за деня и е най-полезно за метаболизма да приемате малки порции храна на няколко часа – поне 4-5 пъти дневно.

Защитниците на периодичното гладуване привеждат доводи, които  е трудно да бъдат оборени. Исторически погледнато човек хилядолетия наред е упражнявал периодично гладуване – хранил се е, когато има с какво. Познатият ни дневен режим сравнително късно е станал масово достояние.

И днес по религиозни причини големи групи хора постят (в смисъл на гладуване или недояждане) през различни периоди от време. Много добър пример е традиционният Рамадан за мюсюлманите. Те постят стриктно един месец от зазоряване до залез. Ядат обилно вечер и преди утрото. Този месец почти съвпада с май, когато денят е доста по-дълъг от нощта. И след Рамадан в никакъв случай не са болни, изпосталели или напълнели.

Всички ние по-често или по-рядко практикуваме периодично гладуване. Най-малкото защото спим средно около 7 часа и не ядем постоянно през всички останали часове. Понякога се случва да пропускаме не само закуската, но и обяда, че и вечерята. И това не ни се отразява кой знае колко драматично.

Всички ли могат да практикуват периодично гладуване?

Всички, които са здрави и които искат, могат да опитат. Има доста дами, които се чувстват перфектно при такъв модел на хранене. Но се смята, че при някои от тях продължителното гладуване снижава силно кръвната захар и затова е по-добре жените да започнат с график 14:10, дори 12:12. Здравите мъже нямат проблем с режим 16:8.

Не е добре да експериментирате, ако сте бременна или кърмите, или пък страдате от хронично заболяване; пиете лекарства или сте с ниско кръвно. Периодичното гладуване е само още една възможност за здравословно хранене и дали ще изберете точно него, зависи от това как се чувствате и как ви се отразява този режим.

Прочетете още:

„Периодично гладуване – какво представлява?“
„Постите – ползи и рискове“
„Хранене след тренировка“

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top