Майката обикновено иска две нещa:най-доброто за детето си и да е максимално облекчена...

Майката обикновено иска две неща: най-доброто за детето си и да е максимално облекчена откъм всекидневни грижи. Затова изборът дали да ползва пелени за еднократна или за многократна употреба съвсем не е лек.

Еднократните пелени са страхотни. Различните марки се избиват да предлагат нововъведения, които карат бебето да се чувства комфортно. Освен това се слагат лесно. След употреба ги изхвърляте и това е. Компактни са, така че не е нужно да се разхождате из града с количка и чанта, която ви откъсва рамото. Сменят се лесно и най-хубавото – дупето на бебето ви остава сухо.

Проблемът е, че точно заради това, то по-трудно свиква да ползва гърне. Липсата на дискомфорт след като е свършило работата в гащите по никакъв начин не го стимулира да търси решение на проблема. Ако вие не му отделите специално време и внимание и чакате това да се случи от самосебе си, няма да се получи. Повечето обриви и алергии при бебета също идват от еднократните пелени.

И не, това не изчерпва недостатъците им. Помислете колко много еднократни пелени ще ви трябват за две години. Това са доста пари. А знаете ли, че след като ги изхвърлите те се разлагат много бавно и всъщност се явяват вторият най-голям замърсител след пластмасовите бутилки?

Каква е алтернативата?

Пелени за многократна употреба – ако мислите за екологията, те са вашият избор. За направата им не се изсичат стотици хиляди дървета, напълно разградими са и все по-често се правят от органични материи – памук, бамбук. Точно материите са причината многократните пелени да не запарват кожата на бебето и да на позволяват появата на обриви и алергии. Необходими са ви само 15 пелени за две години. След това можете да ги запазите и да отгледате с тях поне още две деца. Значи: пелените за многократна употреба са екологични, не застрашават с нищо здравето на бебето, помагат му да се научи по-лесно да използва гърне, изглеждат добре – могат да бъдат с най-различни цветове и щампи и ви позволяват да спестите минимум 1000 лв.

Къде е уловката?

Първоначалната сума, която ще дадете за тях е малко по-висока. Това може да ви стресне на фона на цената на еднократната пелена. Сменят се по-често от памперсите, което значи, че: ще перете всеки ден; ще ви е по-трудно, когато пътувате или сте навън, защото ще трябва да търсите походящо място за преобуване и да носите повече багаж със себе си.

Многократните пелени са обемни. Може би на детето ще му е малко по-неудобно и ще се наложи да ползвате един размер по-големи дрешки.

Това е. Решете сама кой ще е по-подходящият за вас вариант. Защото от това ще зависи как ще се чувства вашето хлапе, колко допълнителна работа ще имате вие и как ще изглежда светът около всички нас утре.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top