Парфюм или тоалетна вода

Парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода, одеколон
Парфюм или тоалетна вода

Харесали сте си нов парфюм, само че цената му е доста висока и не сте сигурни, че можете да си го позволите. Междувременно ви предлагат парфюмна и тоалетна вода със същата марка. И ароматът ви се струва същият. Чудите се какво да направите. Преди да вземете решение вижте какви са основните разлики между тези продукти.

Одеколонът, парфюмната и тоалетна вода и самият парфюм се различават по степента на концентрация на есенции и ароматни масла.

Одеколонът е с най-ниска концентрация на есенции и аромати – само около 7%, разтворени в алкохол около 60 º или 70 º. Той е подходящ за горещо време, не е особено траен и може да се пръска директно върху кожата.

Тоалетната вода съдържа около 10% ароматни масла. При нея преобладават връхните нотки от парфюма. По-трайна е от одеколона, може да се слага и върху кожата и върху дрехи и също е подходяща за употреба предимно през лятото.

Парфюмната вода е с доста по-висока концентрация на масла и есенции – между 15% и 20%. При нея след като отмине ефекта от връхните нотки на парфюма остава аромата на сърцевината му. Той не е толкова интензивен, колкото е мирисът на парфюма, но е дълготраен и се препоръчва да не го нанасяте директно върху кожата, а само върху дрехите и косата. Добре е да внимавате, когато го слагате върху коприна, защото парфюмната вода може да промени цвета на тази материя.

Парфюмът е най-дълготраен и с най-богат аромат. След като премине ефектът на връхните нотки и сърцевината остават базовите нотки. Няколко капки парфюм зад ушите, на шията и на китките са достатъчни за целия ден. Причината е във високата концентрация на есенции и ароматни масла – до 40%.

Ако сте си харесали аромат, който искате да ползвате веднага, най-добре е да си купите парфюм. Мирисът на парфюмната и тоалетната вода ще се губи върху дебелите зимни дрехи, а парфюмът може да се ползва през всеки сезон. Освен това ароматът му е толкова силен и траен, че едно малко шишенце ще ви стигне за дълго време. Не се колебайте да се поглезите – добре подбраният парфюм изразява вашата индивидуалност и ви кара да се чувствате по-добре. А това винаги си заслужава, нали?

Прочетете още:
Парфюм за лятото
Парфюми за деца

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top