Парфюми за деца

– да ги ползваме ли?

Помните ли за какво ползвахте дезодаранта на майка си като малки? За да се пръскате с него или вместо микрофон пред огледалото? По-вероятно е второто. Едно от най—хубавите неща по време на детството е простотата – всяко дете е красиво и няма никаква нужда от разкрасяващи процедури, гримове и парфюми. То ухае прекрасно, когато се е търкаляло цял ден по поляните и когато се измие със сапун и вода и е самата прелест, когато се усмихва.

Бебешката и детската козметика за овлажняване, подхранване и защита на кожата, разбира се, е важна. Трябва да я подбирате внимателно и да избягвате всички продукти, които съдържат парабени, изкуствени консерванти и алкохол.

Сигурни ли сте, че на вашето хлапе му е необходим и парфюм? Вярно е, че на пазара се предлагат всякакви аромати, създадени специално за деца, с примамливи имена и ухания на цитрусови плодове или торта с шоколадова глазура. Но преди да вземете парфюм за детето си, прочетете внимателно етикета.

Първоначално вниманието ви ще привлекат изрази като „ дерматологично тестван продукт”, „клинично тестван продукт”, „хипоалергичен”. Не се задоволявайте с тях. Прочетете внимателно името на всяка една съставка в парфюма за деца и проверете какво е влиянието й върху човешкото здраве.

Повечето парфюми съдържат от 78% до 95% денатуриран етилов алкохол, както и комбинация от естествени етерични масла или синтетични. За фиксатори, т. е. за по-голяма дълготрайност на парфюма, обикновено се използва глицерин.

 Детските парфюми съдържат по-нисък процент алкохол, а в някои той липсва изцяло, но в съдържанието им все още присъстват етерични масла и глицерин – съставки, които лесно предизвикат алергични реакции дори при възрастни хора.

Проучванията показват, че тези химикали лесно стават причина за повишена чувствителност на кожата, обриви и дерматит, а 75% от страдащите от астма могат да получат пристъп, предизвикан именно от парфюм.

Добре е да знаете, че кожата на децата усвоява химикалите много по-бързо.

Бъдете внимателни. Може би е по-добре да изчакате, докато вашето хлапе стане на възраст, в която неизбежно ще започне да употребява парфюми.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top