Папая

Жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци съдържат различни количества...

Жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци съдържат различни количества антиоксиданти, витамин C, както и каротеноиди и биофлавоноиди. Учените продължават да изследват ползите, които те имат за човешкото здраве, но и наученото до тук не е никак малко. Те предотвратяват образуването на катаракта, хронична обструктивна белодробна болест, дивертикулоза и хипертония.

Папаята спада към групата на жълтите и оранжеви плодове. И както повечето представители на тази група е с почти вълшебни свойства. Тя е богата на хранителни вещества, антиоксиданти, витамини, фолиева киселина и пантотенова киселина, минерали, калий, магнезий и фибри. 

Като цяло тези хранителни вещества насърчават здравето на сърдечно-съдовата система и осигуряват защита срещу рак на дебелото черво. Папаята съдържа храносмилателния ензим „папаин”. Той, както и бромелаинът, подобен ензим, намиращ се в ананаса, се използва за лечение на спортни травми и алергии. 

Витамините С и А подсилват имунната система. Комбинацията от витамин С, Е и бета-каротин намалява възпленията. Затова папаята се препоръчва на хора, които често боледуват от настинка и грип или страдат от повтарящи се ушни инфекции. Плодът съдържа естествени влакна и ензими, като аргинин и карпаин. Първият е от съществено значение за мъжката плодовитост, а вторият е полезен за сърцето.

Ако често страдате от запек, редовната консумация на зряла папая, ще ви реши проблема.

Сокът от папая облекчава инфекциите на дебелото черво и да го изчисти от токсините.

Според някои учени плодът е много полезен за предотвратяване на атеросклероза, диабет и сърдечни болести. Както споменахме, той е  добър източник на фибри, които доказано понижават високите нива на холестерола.

Папаята се използва в много кремове за изсветляване на кожата. Ще я видите да присъства като съставка и в много мазила против акне. Тя стимулира отварянето на порите, а ензимът „папаин” й придава свежест и блясък.

Въобще струва си да опитате екзотичен плод като папаята, въпреки че е непривичен за нашите географски ширини. Може би ще ви убедим, ако ви кажем, че папаята е с ниско съдържание на калории и висока хранителна стойност – подходяща храна за всеки, който е на диета.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top