Отслабване по време на бременност

- виж повече

Бременна сте. Мисълта за малкия човек, който расте вътре във вас ви прави щастлива. Мисълта за кантара и за това как тихо простенва, когато се качите върху него, ви ужасява. И така между щастието и ужаса ви хрумва, че може да започнете диета за отслабване.

Не го правете.

Защо бременните жени на бива да отслабват с диета

Защото вече храните двама, а не един човек е най-общият отговор, който ще получите. Плодът има нужда от големи количества фолиева киселина, желязо и други жизненоважни за нормалното му развитие вещества. В повечето случаи диетите изключват храните, които могат да ги доставят на организма ви, оттам и на плода.

Подлагайки се на диета по време на бременността излагате детето си на опасност, а също и себе си. (При недостиг на калций например бебето си го набавя от вашите резерви, което повишава риска от проблеми с костите.)

Как тогава да се поддържам във форма по време на бременността

През първия триместър може да ви се получи естествено, ако страдате от сутрешно гадене. При някои жени то е доста неприятно, продължава всъщност цял ден, те не могат да се хранят нормално и губят килограми.

  бременност и диета

Но независимо дали страдате от сутрешно гадене или не има няколко начина да се поддържате във форма по време на бременността.

  1. Не яжте за двама. Ако сте с нормално за ръста и възрастта си тегло, когато не сте бременна имате нужда от 1900 до 2500 калории дневно. Докато носите детето си трябва да увеличите приема на калории с още не повече от 300. Това ще е напълно достатъчно, за да се чувствате добре и вие и то, и да не качвате повече килограми от необходимото.

 

  1. Хранете се здравословно. Избягвайте нездравословните храни, с които така много ще ви се иска да се глезите. Те ви носят само празни калории и не дават на бебето нито едно от полезните вещества, от които се нуждае. Откажете се от газираните напитки, пърженото, храните с добавени захари.

 

  1. Правете упражнения. Разбира се, те трябва да са съобразени със състоянието ви. Можете да правите гимнастика или йога за бременни. Посъветвайте се с лекаря си. Упражненията не само ще ви позволят да се чувствате във форма, но ще намалят риска от усложнения и ще подобрят съня ви.

Ако качвате наистина много килограми и се притеснявате, че това може да се отрази на здравословното ви състояние – вашето или на бебето, то непременно се консултирайте с лекаря си. Той най-добре ще прецени има ли място за тревога и какво трябва да предприемете.

И не се тревожете – хубава сте, наистина. Нали сте обичана и щастлива, няма начин да не изглеждате чудесно.

Прочетете още:

Бременност и хранене – кои храни да избягвате

Добавки по време на бременност

Летни плодове за бременни

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top