Отровните растения

 и домашните любимци

Домашният любимец носи със себе си много радост, но и доста грижи. Осигуряване на безопасна среда е само една от тях, а отровните растения са само една от опасностите, за които трябва да внимавате.

Кои са отровните растения за котките и кучетата?

Отровните растения са стотици. Някои са много опасни, други предизвикват само леки неразположения. Едни могат да навредят единствено на най-дребните домашни любимци, други – и на кучета от едри породи. Няма как да научите всичко това, но е добре да имате информация поне за тези, които отглеждате в двора си или в саксиите.

Луковични, грудкови и коренищни

Лалета, нарциси, зюмбюл, кърпикожух (есенен минзухар) – безкрайно красиви са и са гордост за всяка градина, но луковиците им са отровни и ако домашният ви любимец погълне части от тях, последиците може да са от загуба на апетит и депресия до конвулсии и сърдечни аномалии, поражения на бъбреците, смърт.

Всяка част от лилиума крие опасност – листата, цветовете, прашеца. Твърди се, че дори облизването на прашеца, паднал върху козината ѝ, може да нанесе сериозни увреждания на котката ви. Вредят също амарилисът, ирисът и гладиолата.

Момината сълза и моминото сърце (дамско сърце, дицентра) сигурно са сред любимите ви пролетни цветя. Но са отровни и ако отглеждате в двора домашен любимец – наглеждайте го по-често.

Зокум, рицин, хортензия и чимшир

Тези декоративни храсти са почти във всеки български двор. За рицина сигурно сте чували, че е отровен. Зокумът (олеандър) също може да предизвика раздразнение на стомаха и червата, да наруши работата на сърцето, да свали рязко температурата и дори да доведе до смърт. Не е за подценяване и хортензията. Чимширът се смята за слабо отровно растение, но ако любопитният домашен любимец похапне от листата му, може да последва гадене и повръщане, разстройство, затруднения в дишането и др.

Всички тези растения – без рицина – от десетилетия се отглеждат в селския ни дом и досега не съм видяла пострадала котка или куче, макар че често съм ги наблюдавала да пасат избрани треви. Това ме кара да си мисля, че свободно живеещите животни умеят да различават опасните растения. И все пак – бъдете бдителни. Ако кучето или котето ви започнат да се лигавят, да повръщат или са с диария, треперят или имат конвулсии, дишат трудно, нямат тонус и настроение – заведете ги веднага на ветеринар. Няма как да  знаете, какво точно е погълнал домашният ви любимец.

Растения в апартамента

Растенията, отглеждани вкъщи, често съдържат в корените, стеблата, листата, цветовете и плодовете си отровни съединения. В стаите те са заплаха вече не само за кучета и котки, но и за зайци, морски свинчета, хамстери, птички, гущери и всякакви животински видове, които се отглеждат като домашни любимци. Някои от тях поколения наред живеят в плен и здравите инстинкти на свободноживеещите са позакърнели.

Сред най-често срещаните отровни саксийни цветя са еуфорбиите (млечки), филодендрони и азалия, спатифилум, замиокулкас, алое вера, дървото на живота (красула), сансевиера (мечове), цикас (саго палма), каланхое, монстера, аспарагус, дифенбахия и т. н.

Опасни са не само отровните

Преди години отглеждах десетки кактуси. Дъщеря ми доведе вкъщи малко коте. Още на следващия ден то поведе война с кактусите. Вадех иглички от лапите, муцунката и езичето му. По главичката и телцето му се появиха рани – кичурчета козина заедно с парченца кожичка висяха по бодлите на кактусите. И прежалих бодливковците. Котето живя вкъщи 16 години.

Рискът домашният ви любимец да се заиграе и дори да похапне от отровно растение е много по-висок, когато той се отглежда вътре в дома и не излиза навън. Затова премислете и планирайте внимателно разположението на саксиите. Вземете предвид характера и обичайното поведение на животинчето. Понякога поклащащите се високо окачени растения провокират палавника и в най-кроткото коте и се превръщат в любимо убежище за папагалчето или канарчето ви.

Не оставяйте домашния си любимец насаме с растенията. Свикнете да проверявате целостта им, като се приберете вкъщи. Забележите ли и най-малкото неразположение у животното, заведете го на лекар. Фалшивата тревога е за предпочитане пред закъснялата помощ.

Прочетете още:
„Лекар за домашния любимец“
„Домашният любимец – дали да го отглеждате на двора“
„Как да поддържаме дома си в присъствието на домашен любимец“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top