Остаряването

С възрастта промените в живота ни стават повече...

С възрастта промените в живота ни стават повече – губим близки хора, променяме се физически. Да остареем достойно и да сме здрави означава много повече от това да останем физически здрави. В много случаи по-важно е да поддържаме чувството за смисъл и жаждата за живот. Има два основни фактора за достойно остаряване – добро психично здраве и способност за управление на стреса.

Предварително сме подготвени, че старостта означава лошо здравословно състояние, загуба на паметт и все по-малка способност за промяна. Всъщност това, че остаряваме не ни прави автоматично инвалиди или хора, неспособни да мислят трезво. Първо, ако навреме осъзнаете, че има вероятност здравето ви да се влоши с годините, значи ще започнете да се грижите по-добре за него. Здравословният начин на живот няма да престане да бъде ефективен само, защото сте станали на 70. Второ, винаги можете да тренирате паметта си: решавайте кръстословици, редете пъзели, започнете да учите нов език или се захванете да правите нещо, което не ви е добре познато. И трето – човекът е най-адаптивното животно на планетата, ако поискате да внесете промяна в живота си, която да ви донесе радост, възрастта няма да ви спре.

Страхът от самотата, стресът, че не разбирате много от новите неща, които навлизат в живота ви карат да се затваряте още повече и да отхвърляте всичко ново. Ето няколко възможности да изегнете тези усещания.

Фокусирайте се върху нещата, за които сте благодарни. Колкото повече губим, толкова по-ценен става животът ни. Спрете да приемате нещата за даденост и ще оцените това, което имате.
Изразявайте чувствата си. Няма значение, че можете да се покажете слаб или смешен. Говорете с близките си, пишете в дневник или блог. Погребването на чувствата може да ви доведе само до депресия, възмущение и депресия.

Приемайте нещата, които не можете да промените. Подхождайте към всичко, което е извън вашия контрол по най-здравословния начин – с чувство за хумор, не се фокусирайте върху тях.

• Опитайте се да намирате положителното във всичко, което ви се случва.

Помнете – депресията не е нормална част от стареенето – тя е състояние, от което можете да се излекувате – сам или с професионална помощ.

Това, което може да ви попречи да се наслаждавате на спокойните години от живота си са самотата, изолацията и усещането за край, което обезсмисля всяко ваше действие. Борете се.

 • Спомнете си на какво хоби искахте да се отдадете като млади, а все не ви оставаше време и започнете да го практикувате.
 • Играйте с внуците.
 • Вземете си домашен любимец.
 • Започнете да учите нещо ново – език, музикален инструмент.
 • Станете доброволец към някоя общност или посещавайте някой клуб по интереси.
 • Правете кратки ескурзии до места, на които никога не сте били.
 • Отделяйте време за любимите си занимания.
 • Ходете на концерти, театри, изложби, кино.

Всяка една от тези дейности не само ви доставя удоволствие, но и ви дава възможност да се запознаете с нови хора или да възобновите връзките си със стари приятели.

Другото важно нещо, на което да обърнете внимание е здравословното хранене. С възрастта обмяната на веществата се забавя, променят се вкуса и обонянието – трябва да разберете как да се адаптирате към променящите се нужди на тялото си.

 • Цялата ви храносмилателна система е по-бавна, така че е важно да консумирате богати на фибри продукти като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.
 • Погрижете се за начина, по който е поднесена храна, за външния й вид.  Ако не обичат да ядат както преди, положете малко повече усилия, за да усетите пак удоволствие от храненето.
 • Пазете се от дехидратация. Поради физически промени, възрастните хора са по-податливи на обезводняване. Не забравяйте да пиете много течности, дори ако не се чувствате жадни. Ако не получавате достатъчно вода, енергията ви ще намалее.
 • Не яжте сами. Поканете гости. Направете обяда и вечерята социално събитие. Превърнете в споделен празник самото готвене и почистването след хранене.

В процеса на остаряване се променя и нуждата от сън. Не се паникьосвайте, не упорствайте да запазите предишните си навици. Така само ще задълбочите безсънието. Слушайте нуждите на организма си. Той знае най-добре.

Разхождайте се, направете списък с неща, които винаги сте искали да направите, а не сте и започвайте да го изпълнявате. Не пресушавайте сами радостта си от живота. Наслаждавайте му се.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top