Основни грижи за ноктите

Какво говорят ноктите за здравословното ни състояние...

Твърд протеин, наречен кератин, е това, което изгражда ноктите. Създадени, за да предпазват пръстите на ръцете и краката от наранявания, поддръжката на ноктите става все по-важна. Начинът, по който изглеждат дава много информация за човека – за характера, отношението му към самия него и здравословното му състояние.
Не е трудно да поддържате ръцете си гладки, меки и със здрави нокти. Отделяйте окло половин час седмично на ноктите си и на всеки 4 до 6 седмици ходете при професионален маникюрист. Той може да ви даде конкретни съвети как да оформите вашите нокти, какъв маникюр ще ви отива най-много и как да го постигнете. Ние ви предлагаме няколко по-общовалидни съвета за добре изглеждащи нокти.
Първото и най-важно нещо – ръцете трябва да са чисти. Освен, че са опасни за здравето ви, мръсните ръце и нокти изглеждат доста неприятно. Мийте ръцете си с топла вода, мек сапун и четка за нокти преди да излезете от къщи. Добре е в чантата си да носите една от малките опаковки гел за ръце, които заместват водата и сапуна, когато сте навън.
Накисвайте ръцете си за 10 минути в топла вода и след това леко избутвайте кожичките навътре. Те са омекнали и ще можете да направите това лесно и бързо. Излязъл живец или твърде големи кожички изрязвайте само с много остра ножица, за да намалите риска от разкъсвания на кожата и инфекции.
Режете ноктите с еднаква дължина, премахвайте всички стръчащи и остри части и изпилвайте краищата. Така те ще бъдат гладки и няма да могат да се чупят лесно.
Когато ползвате почистващи препарати, непременно слагайте ръкавици. Модерните препарати са много силни и опасни за кожата. След всяко миене на ръцете използвайте специален крем за ръце и заздравяване на ноктите. Така те ще изглеждат здрави, гладки и нежни.
Ако все още гризете ноктите си или чоплите кожичките около тях – откажете се. В единия случай ноктите ви се обезформят, а в другия ръцете ви стават на ранички. Не можете да се откажете сами? Потърсете в козметичните магазини и дрогериите боя за нокти – тя е с ужасен вкус, но помага.
Разглеждайте внимателно ноктите си. Изглеждат ли ви здрави и силни? Има ли неравности, области с необичаен цвят или форма? Състоянието им може да даде информация за общото ви здравословно състояние. Ето няколко нарушения на ноктите, които могат да бъдат свързани със заболявания:
• Назъбвания. Могат да се появят, когато растежът на матрицата (коренът на ноктите) е нарушен от тежки заболявания като инфаркт, морбили или пневмония.
• Пръстите се разширяват и стават кръгли, а ноктите се изкривяват. Причината е разширяване на съединителната тъкан, компенсираща хронична липса на кислород. Белодробно заболяване е налице в 80 процента от хората, които имат подобни пръсти.
• Ноктите с кафява дъга, често издават бъбречни нарушения.
• Отделяна на нокътя от нокътното легло. В повечето време, този проблем е свързан с физическо нараняване, псориазис, лекарствени реакции, гъбични заболявания или контактен дерматит от използването на втвърдител за нокти.
• Нокти с формата на лъжица. Това състояние често показва недостиг на желязо.
• Ноктите изглеждат непрозрачни и бели, а на върха са по-тъмно розови до кафяви. Това може да е симптом на цироза, застойна сърдечна недостатъчност, възрастни, диабет, рак или стареене.
И разбира се докато четете не забравяйте, че горните описания не са категорични доказателства за големи здравословни проблем. Просто ако ги забележите е добре да отидете на профилактичен преглед.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top