Основните видове чай

- кои са те?

Колкото и да сте свикнали да наричате запарката от лайка или мащерка „чай“, тя не е чай в истинския смисъл на думата. Такава е само запарката от сухите листенца на Camellia sinensis.

От какво се определят видовете чай?

От храстите Camellia sinensis се берат листенцата за всички видове чай. Техните характеристики зависят от:

  • географския произход. Чаените храсти отдавна се отглеждат не само  в Азия, а и във ферми с подходящи климатични условия в цял свят – Австралия, Америка, Африка, дори в Европа;
  • поредността на реколтата – от първата през ранна пролет до последната – през есента;
  • поредността на листенцата – от връхните, почти неразтворени пъпки, до третото листо отиват за най-висококачествените и скъпи чайове;
  • начинът на преработка след обиране.

Какво се случва с чая, след като листенцата са обрани

Ръчно набраните листа се оставят да просъхнат. Това ги прави по-лесни за навиване. Преди то се е извършвало изключително ръчно, но днес се допуска и машинна обработка.  Навиването може да е напречно, при което в крайния продукт листчетата приличат на топчета или охлювчета, или надлъжно – като изсъхнат, листата изглеждат като борови иглички или тънки лентички.
Манипулацията нарушава структурата на чаените листа, а изтеклите сокове са предпоставка за последващата ферментация, наричана още оксидация. Ферментационните процеси променят химическия състав на листата и от тях зависи какъв чай ще се получи. Колкото по-кратка е ферментацията, толкова по-светъл е чаят. Следва „пържене“ или пропарване, после сушене и сортиране. Начупените и наситнени листенца са фракцията с най-ниско качество.

Какви са основните видове чай?

Вероятно всички са чували за черен – ферментирал, и зелен – с прекъсната ферментация, чай. Слабо ферментирали са още белият и жълтият. Оолонг (улонг) е полуферментирал. Двойно ферментирали са така наречените Пу Ер чайове.
По-продължителната ферментация води до по-наситен и тръпчив вкус с лека горчивина. Прекъснатата ферментация дава плодово-тревист аромат и леко сладък послевкус. Черният чай е с най-голямо съдържание на кофеин в готовата напитка. Зеленият съдържа много L-теанин и епигалокатехин 3-галат (EGCG).
Всеки от основните видове има множество подвидове. Така зеленият може да е сенча, банча, хоича, гьокуро и т. н. Особено модерен е матча – висококачествен зелен чай на прах, получен от смлени между камъни чаени листенца.

Кой от всички видове чай е най-добрият?

Поставен така, въпросът е некоректен. Всеки чай има своите достойнства. Най-добрият за вас е този, който ви харесва най-много в конкретния момент. И няма нищо лошо, ако нямате изявени предпочитания, ако според момента и състоянието си предпочитате един или друг вид.

Да, зеленият чай има славата на най-здравословната напитка и е добре да го включите в менюто си. Той е средство за релаксация и отпускане, действа благотворно на всички жизнени системи. Но както стана дума, дори зелените чайове са много. Пробвайте, докато намерите своя.

Прочетете още:

„Традициите на изтока: чаят“

Традициите на изтока: чаят

„Чай или кафе“

Чай или кафе

Auth unexpected return: Bad Request
Auth unexpected return: Bad Request

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top