Основа за грим

- необходима ли ви е?

Козметичните продукти за гримиране стават все повече. Някои са безусловно необходими, други – не чак толкова. Запознатите с тънкостите на добрия грим твърдят, че основата е точно от безусловно необходимите – особено от една възраст нататък. Препоръчва се при проблемна кожа и при необходимост от перфектен макияж, който да остане такъв дълго време, също ако ви предстоят снимки.
Какво е основа за грим?
Това е козметичен продукт, предназначен да подготви лицето за поставяне на грим, като:

  • прикрива малките несъвършенства – бръчици, белези от акне, пъпчици;
  • уеднаквява тена и заличава зачервяванията и пигментните петна;
  • прави кожата гладка,
  • абсорбира мазнината, стабилизира нанесения грим и го пази от окисляване, пречи му да се събере в бръчиците и запазва добрата визия за по-дълго.

Основата за грим ще срещнете още означена като база за грим или праймър. Важно е да запомните, че тя се нанася след дневния крем и преди фон дьо тена. При това, въпреки че съдържа овлажнители, витамини и други активни съставки и подобрява визуално кожата, не заменя нито единия от двата продукта.
Как да изберете най-подходящата основа за грим?
Изборът ѝ се подчинява на основните критерии, които са валидни за всички останали козметични продукти. На първо място е важно каква е кожата ви – суха, мазна, чувствителна, акнеична и т. н. Така за повехнала и суха кожа е препоръчителна овлажняваща основа, за мазната – с широки пори – матиращата.
После определете какво точно искате от праймъра. Ако очакванията ви са по посока на подобряване на цвета – белите правят лицето порцеланово. Тонираните се наричат още коректорни. Червенината се коригира със зеленикави нюанси. Уморената, сивееща кожа ще съживите с бледорозова база, жълто-кафеникавия тен – с лилава и т. н.
osnova_za-Grim1
Предлагат се ефектни основи с вградени светлоотразяващи частици. С тях кожата засиява. Но ако прекалите – по-скоро ще лъщи като омазнена.
Внимавайте да не става натрупване на активните съставки. Когато кремът ви е с насоченост срещу акне, няма нужда и в състава на базата да има подобни вещества. Но пък ако нито кремът, нито фон дьо тенът са със слънцезащитен фактор, добре е праймърът да е с такъв.
Как да използвате основа за грим
Нанасяйте от праймъра малко – не повече от грахово зърно – и го втривайте равномерно с ръце на проблемните места. Това трябва да става след като дневния ви крем попие добре. Базата също трябва да попие, преди да нанесете фон дьо тена.
Опитните в макиажа използват основа за лицето, за устните преди червилото, преди полагането на грима около очите, за да осигурят обем за миглите. Не пропускат деколтето и шията.
Ако на места напластите повече от нея, твърде вероятно е да не попие добре и да се събере, но дори и това да не се случи, кожата ще загуби естествения си вид. При дегримирането задължително почистете добре и базата.
Дали да използвате основа за грим, зависи само от вас – от желанията и потребностите ви. Но пък трябва веднъж да пробвате, за да разберете харесва ли ви.
Прочетете още:
Цветната козметика
Как да нанасям коректор
Гримът и страхотната кожа

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top