Орторексия

- модерната невроза

Наред с отдавна известните хранителни разстройства като анорексията и булимията през последните години се заговори за още едно – орторексията.

Какво е орторексия?

Орторексията е хранително разстройство, което е следствие от вманиачаването на тема здравословно хранене.

На пръв поглед изглежда, че човек просто

  • се стреми да се храни здравословно;
  • избира максимално чисти храни;
  • опитва се да балансира менюто си максимално;
  • избягва нездравословните продукти;
  • изчислява необходимото количество калории, за да държи теглото си под контрол.

Постепенно стремежът към контрол върху теглото, към предпазване от редица заболявания и страдания чрез храненето, избягване на алергени се превръща в патологично делене на храните на „чисти“ и „нечисти“, на „добри“ и „лоши“ според:

  • произхода и начина им на оглеждане;
  • състава;
  • приготвянето.

Това води до изключване от менюто на цели групи – мазнини, захари и въглехидрати, млечни продукти, месо и месни изделия. На практика добрите намерения отвеждат в ада на недохранването, хранителните дефицити и последствията от тях, социалната самоизолация и т. н. И всичко това се случва, докато околните възприемат страдащия от орторексия едва ли не като образец за здравословно и отговорно хранене.

По какво ще познаете страдащия от орторексия нервоза?

„Добрата“ храна се превръща в център на живота му

Той непрекъснато планира, пресмята и проверява какво може и не може да присъства в менюто му. Развива мания за приготвянето на ястията по максимално щадящ начин и за хигиената в кухнята. Целият му график и бюджет се въртят около това.

Силно ограничава консумираните продукти

В състояние е да се храни с десетина продукта, които най-пълно отговарят на представата му за „чисти“.

Храната става регулатор на психическите състояния

„Чистата“, правилната храна се оказва единствен източник на самочувствие и удоволствие. Тя е защита срещу напрежението, страха, стреса, тревожността. Когато по някакви причини орторексикът консумира „нечисти“ ястия, той се чувства виновен, засрамен, лош. Налага си наказания като гладуване или прекомерни тренировки.

Промяна в общуването

Консумирането само на „правилните“ храни го кара да се възприема като добродетелен,  като човек с по-високо качество. Той започва да смята всички, дори най-близките си, които си позволяват „лоши“, „нечисти“ храни, за по-низши, за нечисти, неправедни и не крие мнението си.

Самоизолация

Тя започва като отказ от присъствие на събития и места, на които може да се наложи консумацията на неподходяща храна. Постепенно страдащият от орторексия отказва всяко ядене, което не е приготвил сам, дори се пази от близост и случен досег с неподходящите храни. В комбинация с неприемането и критичността към всеки, който не споделя схващанията му, това скоро го потапя в тотална социална изолация.

Опасните последици на орторексията

Орторексията като понятие съществува от последните години на миналия век. Въпреки че все още не е призната официално като психическо разстройство, повечето специалисти по хранителни разстройства предупреждават за пагубните последици до които води тя. Силно стеснения кръг от храни причинява сериозни хранителни дефицити. Опитите те да бъдат преодолени с приемане на хранителни добавки и витамини натоварва извънредно черния дроб и бъбреците. Недохранването се отразява на сърцето, на мозъка, на костите и белите дробове, на метаболизма и т. н. Прекомерният стремеж да се избегнат болестите води дори до състояния на организма, несъвместими с живота.

Орторексия невроза често преминава в анорексия невроза.

Разпознаване и лечение

Разпознаването и лечението на орторексията е изключително трудно, понеже самият пациент е убеден, че неговият начин на хранене е единствено възможен и правилен. Тъй като тя не е призната като самостоятелно заболяване, няма и такава официална диагноза. Когато се идентифицира като хранително разстройство, лечението най-често почива на принципите на терапията за анорексия.

Освен ролята на лекарите, психотерапевтите и диетолозите, много важно е отношението на семейството и приятелите – помощта и подкрепата им за осъзнаването на проблема и преодоляването му.

Прочетете още:
„Интуитивно хранене“

„Лактозна непоносимост“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top