- отличен избор за детоксикиране на организма.

Оризът е от семейство Житни, третата най-произвеждана култура е в света и на него се пада една пета от всички консумирани от хората калории годишно. Затова ако досега сте го приемали единствено като гарнитура към месото, време е да преразгледате отношението си.
Брашно от ориз
Най-важната негова характеристика е, че не съдържа глутен. От една страна това го прави много добър диетичен продукт. От друга – означава, че печивата не набухват и е безпредметно да ги замесвате с мая. Ако държите на бухналия вид на хляба, трябва да смесвате оризовото брашно с пшенично – поне 1:1. Когато приготвяте кексове, палачинки и други вкусотии, имайте предвид, че то поема повече вода. Можете да увеличите и броя на яйцата, посочени в рецептата. Изделията от оризово брашно печете по-дълго и на по-ниска температура. Подходящо е още за панировки и сгъстяване на сосове.
Брашното, получено от бял ориз (шлифован ориз), е по-фино, по-бедно като състав и по-богато на нишесте – от зърното предварително е отстранена обвивката и зародиша. На практика е с неутрален вкус.
Пълнозърнестото оризово брашно се получава от кафяв ориз. Това ще рече, че от зърното е почистена само неядливата обвивка. Обикновено се смила в каменни мелници, което щади хранителните съставки. То е по-тъмно на цвят и малко по-едро от бялото – заради триците. Има лек орехов вкус.
Възможно е да бъде приготвено от други видове ориз – червен, черен – тогава видът и свойствата му са различни.
Сто грама брашно от ориз съдържат около 360-370 калории.
orizovo_brashno3
С какво се характеризира съставът на оризовото брашно

  • Протеините са около 6-8%. Въпреки че съдържат важни аминокиселини, те са непълноценни и това налага комбинирането на ориза с други белтъчни източници.
  • Мазнините достигат максимум до около 2-3% според вида на брашното. По-голямата част от тях са моно- и полиненаситени.
  • Въглехидратите са около 75-80%. При това захарите са под един процент, фибрите рядко прехвърлят 2-3%. Останалата част е скорбяла (нишесте), която се преобразува до глюкоза. Откриват се и някои други сложни въглехидрати. Затова оризът доставя добро количество енергия без резки пикове и спадове на кръвната захар.
  • Витаминното и минерално съдържание на пълнозърнестото оризово брашно е идентично с това на кафявия ориз. То съдържа фосфор, мед, манган, калий и калций, натрий, магнезий, цинк и желязо, селен. Осигурява жизнено необходимите витамини от група В – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3 или РР), холин (В4), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и витамин Е.

 
Ползи от консумацията на оризово брашно
Оризът е известен с пречистващите си свойства и често се препоръчва при диети и детоксикиране на организма. С това подкрепя работата на черния дроб и бъбреците. В същото време е отлично средство срещу разстройства, диарии и повръщане, както и за захранване след тях. Той е хипоалрегенен и без глутен. Оризовата каша е една от първите, включвани в захранването на бебетата.
Печивата от оризово брашно засищат добре. Стабилизират функциите на храносмилателния тракт. Полезни са за здравето на сърдечносъдовата система и имат общоукрепващо действие върху организма. 
Оризовото брашно намира добро приложение при изготвянето на маски и скрабове в домашни условия.
Прекаляването с оризови продукти за сметка на разнообразното хранене може да заличи всички ползи, които те носят при умерена, нормална употреба.
 
Прочетете още:
„Брашно от просо“
„Брашно от елда“
 
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top