Опорно-двигателен

апарат и колаген
Опорно-двигателния апарат

Системата от кости и стави, сухожилия, връзки, съединителна тъкан, хрущяли и мускули е това, което ни държи изправени и осигурява движението ни. Лекотата и гъвкавостта, осигурявани ни от опорно-двигателния апарат, могат да бъдат нарушени от наранявания и травми, естествено износване при напредването на годините и високи натоварвания, обездвижване и професионални деформации, вродени дефекти и заболявания. Тогава се появява ограничаване на подвижността, скованост и болка.

Каква е връзката на колагена с опорно-двигателния апарат

Колагенът е белтък с формата на влакно. На него се пада около една четвърт от всички протеини в тялото. Присъства на практика във всяка тъкан, изграждайки структурата ѝ заедно с еластина. Важен е за еластичността и плътността на кожата. Основен градивен елемент е на съединителната тъкан – сухожилия, хрущяли, ставни връзки, като осигурява издръжливостта и здравината им. Преобладава в белтъчния състав на костите и зъбите.

Накратко – здравето и функционалността на опорно-двигателния апарат са пряко зависими от оптималното количество и качество на колагена в тялото. С естественото намаляване на производството му след 30-те години вероятността за проблеми с двигателната система нарастват.

Как да компенсирате недостига на колаген

Векове наред силният костен бульон е бил единственият начин да се достави на тялото колаген отвън. Днес е много по-лесно достъпен под формата на хранителни добавки. Модерните технологии позволяват голямата му формула да бъде предварително раздробена (хидролизирана), така че да се усвоява по-лесно.

Предлага се от различни източници и под различна форма – течен , в сашета, в капсули и на таблетки .

Той има двойна роля в тялото – служи като важно хранително вещество и стимулира собственото колагеново производство на организма. Така подтиква обновяването и възстановяването на увредените и износени стави, хрущяли, сухожилия.

Достатъчен ли е колагенът за здравето на опорно-двигателния апарат

Колагенът е безспорно много важна съставка, определяща здравината и функционалността на кости, стави, съединителна тъкан и мускули. Но за жалост не е достатъчен. В организма ни той действа в комплекс с много други вещества и субстанции. Затова хранителните добавки, насочени към преодоляване на болката и износването на стави, сухожилия и кости, заедно с него или самостоятелно, ви осигуряват още:

  • витамин С  – за подтикване на собственото производство на колаген;
  • глюкозамин  – градивна част на хрущяла и синовиалната течност, осигурява на хрущялната тъкан свойството да омекотява удари и сътресения;
  • хондроитин сулфат  – активира производството на важната за ставите и съединителната тъкан хиалуронова киселина, стабилизира структурата на връзки, сухожилия и хрущяли;
  • калций  – за поддържане на плътността и здравината на костите и оптималното състояние и функционалност на ставите, мускулите и другите компоненти на опорно-двигателния апарат;
  • магнезий  – за максимално усвояване на калция и фосфора, за здравето и работата на нервите и  мускулите, за подкрепа на почти всяка биохимична реакция в организма.

За оптимизиране на действието на хранителните добавки за здрави стави и кости в тях се влагат още МСМ (метилсулфонилметан), хиалуронова киселина, билкови екстракти, витамини и минерали с укрепващо, защитно и стимулиращо възстановяването действие.

Опорно-двигателния апарат

Ролята на нервната система

За движението и оптималното функциониране на опорно-двигателната система е важна ролята на нервната система. Дори при перфектно състояние на кости, стави и мускули, проблеми в нервните влакна, които ги инервират, биха ограничили подвижността.

Затова при специфични състояния, при високи натоварвания и напреднала възраст са ви необходими комплексни хранителни добавки, които освен нужните съставки за здрави стави, мускули и съединителна тъкан, съдържат и вещества за поддръжка и стимулация на нервната система. Витамините от В комплекс, уридин монофосфат и цитидин монофосфат, магнезият и витамин D във формулата на Urimil Move отлично изпълняват тази задача.

Обадете ни се  и ни попитайте за най-добрата хранителна добавка за вашата подвижност и гъвкавост!

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top