Овлажнителите

 – видове и функции

Дори в най-баналния разговор за красота, за възраст, за кожни проблеми непременно става дума за хидратиране и за овлажнители. Но въпреки това малцина си дават сметка, че овлажнителите са голяма група вещества с различни свойства и начин на действие, с различни задачи. Затова и се правят много грешки при подбора на овлажняващи продукти.

Устройството на кожата и овлажнителите

Кожата е изградена от хиподермис – мастен слой, дерма – среден слой и епидермис – повърхностен слой. Чрез кръвоносните съдове влагата достига до дермата и после, преминавайки през епидериса, се изпарява в пространството. Колкото повече вода се губи по този начин, толкова по-суха става кожата. Тя загрубява, напуква се, става люспеста.

Нормалното ѝ състояние лесно може да бъде възстановено, ако вземете мерки още щом усетите сухотата. Време е за овлажнители. Добре подбрани, те ще привлекат влага в епидермиса и ще я задържат в него.

Здравата кожа съдържа минимум 10% вода, но е по-добре влагата в нея да не пада под 20 – 30%.

Основни видове овлажнители

Оклузиви

Най-старите като употреба са така наречените оклузиви. А най-познат техен представител е вазелинът. Към тях се причисляват още минералните масла, восъците, силиконите. Те отблъскват водата и пазят от загуба на вече наличната влага в кожата. Не допускат проникване на влага отвън. Усещат се мазни и лепкави.

В козметичните продукти най-често се влагат вазелин, ланолин, лецитин, стеаринова киселина, парафин, цетилов алкохол, силикони, диметикон, циклометикон и др.

Емолиенти

Основното им достойнство е, че подкрепят връзките между клетките на роговия слой, заздравяват го и така увеличават защитните му свойства. Задържат влагата в кожата, правят я мека и гладка. Някои от оклузивите действат и като емолиенти – например – диметиконът, ланолинът, маслото от жожоба и слънчогледовото масло.

Препоръчително е оклузивите и емолиентите да се нанасят върху кожата, докато е мокра. Нанесете ги върху суха кожа и тя ще си остане суха.

Хумектанти

Това са хидрофилни вещества, които привличат във епидермиса водните молекули от дермата и от въздуха и ги задържат там. Те насърчават производството на серамиди – липиди, отговорни за структурата на външния слой на кожата.

Като хумектанти във формулите се влагат мед, глицерин, пантенол, сорбитол, млечна киселина, урея и т. н. Често те проявяват и емолиентни свойства.

Когато въздухът е много сух обаче могат да станат проводник, по който вътрешната влага да се изпари навън. Затова е добре хумектантите да се комбинират с оклузив или емолиент. Формулите на качествените хидратиращи продукти почти винаги съдържат подходящата комбинация.

Как да изберете овлажнител?

Поради различния характер на различните овлажняващи съставки, е много важен изборът на продукти с подходящ състав.

  • Нормалната кожа е общо взето с балансирана влажност. Достатъчен ѝ е овлажнител на водна основа с леки масла или силикони (циклометикон).
  • Мазната е склонна към акне и възпаления. Не използвайте кокосово и какаово масло, както и вазелин.
  • Сухата – напротив – ще се чувства по-добре с хумектанти като млечна киселина или урея и оклузив като вазелин.
  • Чувствителната кожа се нуждае от овлажнител с успокояващи съставки – алое, лайка. Нека да е без аромат и хипоалергенен.
  • Зрялата кожа също ще се чувства по-добре, ако в овлажнителя ви на маслена основа има и вазелин.

Най-добрият овлажнител не е нито най-скъпият, нито най-рекламираният, а този, с който вашата кожа се чувства най-добре. Избирайте и пробвайте внимателно!

Прочетете още:
„Грижа за кожата след 30 годишна възраст“
„Грижа за кожата за тийнейджъри“
„7 причини за преждевременно стареене на кожата“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top