и празниците

Коледа, близки и приятели около богати трапези, подаръци – звучи като клише. Това, което превръща клишето в реалност, различна за всеки от нас, е общуването. Но общуването не е проста работа. Изисква внимание към другия, съпричастност, мобилизация – да чуете и разберете, да намерите точните думи.

И все пак – празник е! Независимо от характера си, навиците и проблемите си нужно е да положим малко усилия, за да е спокойно и приятно за всички. Има няколко общи положения, които ще ви позволят да го направите, дори и да не сте от най-общителните.

Приберете телефона

Поставете го в чантата си или във вътрешния джоб. Най-добре изключете звука или направо изключете устройството.

Поздравете домакините

Независимо дали сте на частно парти, роднинско събиране или фирмен празник, поговорете с домакините и организаторите. Благодарете им за поканата, изразете удоволствието си от приятно прекараното време. Постарайте се да сте мил с околните и да излъчвате доброжелателност.

Ако сте с придружител

Дори той да е вашата сродна душа, неучтиво и неуважително е към останалите да се усамотите само двамата. Поздравете познатите. Запознайте се с непознатите. Представете придружителя си на роднини, колеги, приятели. Участвайте във викторините и игрите, танцувайте – просто се веселете.

Ако сте без придружител

Помолете домакините да ви представят на някого. Съберете смелост, приближете се към друг самотник или към групичка, поздравете. Признайте си, че не познавате никого, но точно те ви изглеждат толкова приятелски настроени, че ви се иска да се присъедините към тях. Усмихвайте се, включете се в обсъжданата тема. Не подценявайте така наречени „общи приказки“. Те дават възможност на непознатите да открият общи теми и общи интереси.

Групичката в продължение на вечерта ще се прегрупира, някои ще я напускат, други ще се присъединяват. Ще се запознаете с хора, с които можете да поискате да се виждате и по-нататък.

Как да излезете от досадна ситуация

Дори да сте най-общителният човек, може да се случи събеседникът да е толкова скучен или/и досаден, че да ви се прииска да избягате. Не го правете буквално. Огледайте се, усмихнете се на някого от множеството, махнете с ръка, извинете се и кажете, че трябва да видите един много специален човек, не пропускайте да споменете, че сигурно ще се видите пак.

Общуването е заразително

Освен ако не сте отчаян темерут, рано или късно празничната атмосфера ще ви зарази. Позволете си това да се случи. След време няма да си спомняте колко неловко сте се чувствали в началото, но ще си спомняте запознанството с някого, разговорите, музиката, танците, храната.

Дори когато сте много стеснителни, помнете, че и другите имат своите тайни, че и те са уязвими и несигурни. Но това не е изписано на челото на никого. Ако не демонстрирате своята ранимост, тя няма как да бъде забелязана. Освен това на празник хората са доста по-приятелски настроени. Възползвайте се.

Основни правила за ефективно общуване

  • Слушайте.
  • Гледайте събеседника си в очите.
  • Показвайте му, че разбирате какво ви говори.
  • Изразявайте се с кратки изречения, подбирайте точните думи, избягвайте многосмисловостта.
  • Следете езика на тялото – както и да ви убеждава някой, колко ви харесва и колко държи на вас, ако избягва погледа ви, или тялото му се накланя назад, а ръцете са кръстосани отпред, той определено не гори от желание да сте си близки. Същото се отнася и до вас, разбира се.

Приготвяйте празничните дрехи! Предстои ви коледно парти!

Прочетете още:

Хобито, щастието, успехът и Коледа

„Стрес и депресия на празници“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top