Облепиха

- полезни свойства

Облепиха е неголям храст, който произхожда от югозападна и централна Азия. В наши дни се отглежда в Индия, Тибет, Турция, Монголия, Русия и тук-там в Европа. Той ражда множество ситни плодове, от които се прави много търсено етерично масло. Имената на облепихата са сигурно толкова на брой, колкото плодчета има на един храст. Наричат я морски зърнастец, сибирски ананас, ракитник, а латинското й име е hippophae.

От лечебните качества на облепихата се възползват още древните гърци. В наши дни маслото от облепиха влиза в състава на кремове с болкоуспокояващо действие и мазила против изгаряне. Може да ви предпишат крем с облепиха за домашно ползване при дразнене на кожата при поява на екзема и порязвания. Използва се в гинекологията, а също и при лечение на труднозаздравяващи рани.

Плодовете на облепихата са едни от най-богатите на витамини А, С, Е. Високо е и съдържанието на аминокиселини, протеини и фолиева киселина в състава им. Не е обичайно всички тези съставки да се срещат на едно място. В добавка в плодовете на морския зърнастец се срещат още витамин С и бета каротин.

Затова и това малко витаминозно чудо се препоръчва при очни заболявания – кокоша слепота например, или за облекчаване на сухота и парене в очите след продължителна работа с компютър.

Маслото от облепиха подхранва и възстановява кожата и забавя процеса на стареене. Доста дами след тридесетата си година се ориентират към кремове за лице в чийто състав влиза и то.

След консултация с лекар може да се приема облепиха като хранителна добавка. Тя, съчетана с правилно хранене и поне малко физическа активност, поддържа кожата на лицето сияйна и млада, и се грижи кожата на тялото и скалпа да е здрава.

Посъветвайте се със своя лекар преди да приемате тази хранителна добавка. Етеричното масло можете да използвате спокойно по све усмотрение. Вана, масаж, маска за почистване на лицето, както и да го прилагате ефектът ще бъде повече от добър.

Прочетете още:

4 натурални рецепти за суха кожа 

Лавандула 
Козметика с джинджифил

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top