Обилно изпотяване

- как да се справим

Според някои хора потта е здраве, според други – признак на нервност и лабилност, според трети на здравословни проблеми, а четвърти изобщо не се интересуват на какво е признак – искат само да се отърват от нея.

Абсолютно нормално е през лятото да се потите повече, но пък за някои хора това означава да подгизнат за около 10 минути. Ако и вие сте от тях, сигурно се чувствате доста некомфортно и търсите решение на проблема. Като начало е добре да отидете на лекар, за да сте спокойни, че това е само сезонно неудобство, а не знак за сериозен здравословен проблем.

ИзпотяванеИзползвайте колкото е възможно по-малко кремове, лосиони и масла или поне се старайте по-скоро да хидратират отколкото да омазняват кожата. Важното е да не се запушват потните жлези.

Набавете си плодове от хвойна. Те са добър начин да се лекувате без да пиете хапчета и да натоварвате излишно организма си. Първия ден сдъвквате 1 плодче след хранене. Вторият ден – 2. Третият ден – 3 и така увеличавате броя спрямо номера на деня в продължение на 12 дни. След това започвате да намалявате дозата с 1 плодче, докато не сдъвчете само 1 през последния ден. Хвойната ще регулира естественото дишане на кожата и количеството пот, което отделяте.

Посъветвайте се с хомеопат и към горното лечение можете да добавите по 15 – 25 капки тинктура от салвия (градински чай), разредена във вода. Пиете се преди хранене.

Не пропускайте да редувате всекидневно топли и студени душове. Не носете дрехи от изкуствени материи и намалете употребата на сол, черен пипер, кафе, чай, пикантни храни.

В случай, че имате допълнителни оплаквания като пот с лоша миризма, неконтролируемо потене на капчици (дори през нощта), гореща пот, вашият хомеопат може да ви предпише Сулфур, Меркуриус Солубилис или бъз. Специалист ще прецени най-добре кое от многото хомеопатични лекарства ще бъде най-ефективно за вашия случай.

Не позволявайте на този малък проблем да развали лятото ви. Променете ежедневното си меню, носете широки дрехи от лен и памук, яжте плодове от хвойна и се забавлявайте.

Прочетете още:

Помощ! Потя се…
Потни ръце 
Течният гел за ръце 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top