Обезмаслените храни

 – имат ли място в менюто ви?

 

Макар и от време на време, всеки от нас се замисля за това, как се храни, опитва се да контролира приема на различните храни и да изключва висококалоричните. Най-честа жертва в такава ситуация стават мазнините. Въпреки че напоследък науката ги реабилитира и акцентира върху полезността им, инерцията в мисленето и навиците е трайна. Още повече, че тя е подкрепяна усърдно от маркетинговите щабове на производителите на обезмаслени и нискомаслени храни.

Какво обещават обезмаслените храни?

  • По-малко мазнини и повече здраве – както вече стана дума, мазнините не са вредни – по-скоро полезни. Отказът от тях може да изправи организма ви пред сериозни проблеми – включително спиране на месечния цикъл при дамите и невъзможност за забременяване. Нивата на лошия холестерол също не са пряко зависими от приема на мазнини с храната. Затова по-малкото мазнини още не значат по-добро здраве.
  • По-малко калории – наистина, калориите намаляват, като намаляват мазнините. Но един продукт, лишен от мазнини, губи и вкуса си. За компенсация се добавя обилно захар (или подсладители). Те не само компенсират, но често и надхвърлят спестените калории. А когато пък консумирате наистина нискокалорична храна, огладнявате по-бързо, хапвате каквото имате под ръка и така често надхвърляте обичайния калориен прием. Контролът върху теглото става по-труден, а отслабването не настъпва.
  • Повече протеини – в някои продукти с ниска масленост наистина белтъчините може да са с по-голям дял. Но те са лесно усвоими за организма само в комплект с мазнините. Липсата им води до силно понижаване на усвояемостта на белтъка.

Дори при най-добро желание трудно ще намерите кое е доброто и полезното в обезмаслените продукти. Липсата на мазнини затруднява не само усвояването на белтъчините, но и на калция в млечните, на мастноразтворимите витамини. За подобряване на вкуса им се влагат още овкусители, стабилизатори, консерванти и т. н., а те не винаги са безвредни.

Защо не бива да изхвърляте пълномаслените храни от менюто си?

В оптималния среднодневен порцион мазнините са малко под една трета. Те дават възможност да съхраняваме в телата си енергиен запас (1 г мазнина освобождава 9 калории). Част са от системата за терморегулация. Благодарение на тях за обмяната ни стават достъпни мастноразтворимите витамини А, D, E, F, K. Включват се в изграждането на клетките и в синтеза на много хормони. Затова недостигът им води до сериозни здравословни проблеми – особено при децата. На практика – вредни са не самите мазнини, а прекаляването с тях и повишения прием на калории в подобен случай, както и честата консумация на трансмазнини.

Ако лекарят ви не настоява точно на нискомаслени или обезмаслени млечни продукти в диетата ви, подминете ги. А за пакетираните сладки и солени обезмаслени храни забравете напълно. Ще си направите добра услуга.

Прочетете още:
„7 неща, които трябва да знаете за мазнините“
„Мазнините“
„Трансмазнините – защо са вредни“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top