- как може да ни бъде полезна?

Изтощени сте от диети, от упражнения и лишения. И като гледате как познатите ви си угаждат и мързелуват, а са здрави и изглеждат чудесно, губите вяра във всякакви правила за здравословен живот и здравословно хранене. Сякаш някои са орисани да са пълни и болнави, а други – стройни и здрави.

Може би наистина е така? Защото „орисията“ е в гените ни, а от гените си няма как да избягаме. Макар че, според модерните схващания на науката, и на гените може да бъде повлияно – с храната. Общо взето, точно това е предметът на така модерната през последните години нутригеномика.

Какво изучава нутригеномиката?

Това е млада наука, която се опитва да отговори на въпроса как консумираните храни и биологически активни съставки повлияват експресията на гените – превръщането на информацията, записана в тях, в генетични функционални структури – РНК и белтъците, изграждащи тялото ни. Очаква се знанията, получени от нея, да помогнат на милиони да избегнат опасни заболявания като диабет, сърдечносъдови, невродегенеративни и автоимунни болести, рак и др. Също да намалят нарушенията, малформациите и генетичните увреждания на плода при бременност.

Оказва се, че определени храни и хранителни съставки са в състояние да повлияват определени гени, като активират или блокират действието им и така увеличават или намаляват вероятността носителят им да се разболее от някои болести. Тази зависимост се проявява по различен начин при различните хора и обяснява защо поставени при еднакъв хранителен режим едни се чувстват и изглеждат перфектно, а други затлъстяват и се разболяват.

Разбира се, не става дума за еднократната консумация на даден продукт, а за обичайно присъстващи в менюто ви храни, определящи постоянния приток на хранителни вещества към клетките. При това са важни не само белтъците, въглехидратите и захарите, но и множеството фитохимикали, достъпни чрез плодовете, зеленчуците, подправките, билките и лековитите растения.

Как нутригеномиката може да промени живота ви?

Резултатите от изследванията на вашите гени показват какви наследствени предразположености имате. Предразположеност още не значи предопределеност. Тя е само повишена вероятност нещо да се случи – да затлъстеете, да се разболеете. Познанията за влиянието на хранителните вещества върху гените позволяват да се разработи меню, което ще блокира опасните и ще насърчи добрите.

Вашата диета ще се базира на наученото за вашите гени. Затова храненето ви ще се превърне в най-добрата профилактика и лечение, което е познато на медицината към момента. Това означава живот без страх, без напразни лишения, смятане на калории и притеснения.

Ако имате близки, които страдат от сърце, от Алцхаймер, от диабет и рак, не чакайте в страх и самосъжаление да разберете, дали ще се разболеете и вие. Направете си нужните изследвания – вече са достъпни и у нас. Съобразете се с препоръките на специалистите, които ще ви ги разтълкуват. Следвайте съветите им. Да се опазите здрави е напълно възможно и несравнимо по-лесно, отколкото да се лекувате. А лечението ви може да е много по-успешно с помощта на нутригеномиката.

Смята се, че тя поставя основите на персонализираното хранене като част от персонализираната медицина и се оказва, че изреченото от Хипократ „Нека храната бъде твоето лекарство“, не е само красива фраза.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top