Новородените

и слънцето
Новороденото и слънцето

Както знаем, слънцезащита е от огромна важност не само за да избегнем неудобството от изгарянията, но и за да избегнем здравословните проблеми и необратимата щета върху кожата ни. Особено за летните месеци, правилната защита от слънцето е една гореща тема. Сред толкова много информация обаче, рядко се говори за специфичните нужди на новородените бебета. Тяхната кожа е много специална и различна от тази на другите деца и възрастни. Бебетата в първите 6 месеца изискват специфичен тип грижа. Що се отнася до слънцето и защитата на ценното ни същество от летните жеги, ще споделим всичко най-важно в тази статия.

Опасността от високите температури

Бебешката кожа и тяло не може да регулира своята температура както възрастния организъм. Затова дори и да сме свикнали да пренебрегваме горещите температури, трябва да запомним, че бебето ни още не е. Детските басейни са много добър начин да разхладим бебето по време на жегата. Избягвайте те да бъде на директна слънчева светлина обаче, тъй като това също води до опасности. Честата баня с хладка вода, особено преди лягане е друг добър навик. Внимавайте на каква температура и с какво облекло спи бебето през горещите месеци. Спокойно можете да го остави да спи и само с пелена и леко покривало ако не можете да охладите стаята достатъчно. Препоръчва се да имате термометър в детската стая и да държите температурата около 20 градуса.

Слънцезащита

Избягвайте да използвате слънцезащита при новородени бебета до поне 6-ия месец. Дори и специализираните детски продукти съдържат някои химикали, които младата кожа на бебето ни все още няма да може да отстрани безопасно.

Избягвайте директната светлина

Бебешката кожа не е достатъчно приспособена за да се справи с директната слънчева светлина. Липсата на необходимите количества меланин при бебетата до 6 месеца създават опасност при излъчване без предпазни средства. Избягвайте разходките между 11 и 15 часа и използвайте подходящите приспособления за създаване на сянка в бебешката количка. Дори и в горещината, предпочетете леки материи, но такива, които да покриват краката и ръцете на бебето. Научете го също така още в първите месеци да носи шапка с широка козирка, която да предпази лицето от директна светлина.

Новородените и слънцето

Други полезни съвети

Дехидратацията е голяма опасност за всички през горещите месеци. Тъй като новородените още се хранят единствено с кърма, те може да имат нужда от нея повече или по-често. След 6-ия месец, можете да започнете малко по малко да включвате и вода към храненето на бебето и да му давате малки глътки от бутилка.

Имайте предвид, че ако пътувате с кола, нейните прозорци не предлагат стопроцентова UV защита.

Дори и да ви се струва странно, още като бебета е добре децата да носят слънчеви очила. Изследвания показват, че по-голямата част от щетата от UV лъчите към очите ни се акумулира през детските години и до 18-годишна възраст. Малкият навик може да спести на децата ни неприятности с катаракта, щета върху ириса и други проблеми със зрението.

Слънчевите изгаряния в детска възраст могат да одвоят риска от някои кожни заболявания. Затова трябва да сме още по-внимателни със сензитивната кожа на бебетата.

Прочетете още:
С деца на море
Бебето и пробиотиците
Научете бебето да дъвче

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top