Ниско кръвно

– превенция и билки за регулирането му

Какво е хипотония

Това е медицинския термин за ниско кръвно налягане (по-малко от 90/60). Ако нямате други здравословни проблеми, а сте с ниско кръвно, не се притеснявайте. Не е нужно да взимате някакви специални мерки. Хипотонията в напреднала възраст обаче, може да предизвика недостатъчен приток на кръв към сърцето, мозъка и други жизненоважни органи.

Симптоми за ниско кръвно

Хроничната хипотония няма особени симптоми. Рязкото падане на кръвното обаче е проблем. В тези случаи мозъкът ви е лишен от достатъчно кръв, вие ви се свят, замаяни сте и може да припаднете. Това се случва най-често, когато температураите са високи. Затова е добре да се научите да предусещате тези припадъци и да ги контролирате.

Какви са причините за ниско кръвно налягане

Те невинаги са ясни. Хипотонията може да се прояви при:

– бременност;

– хормонални проблеми като слабо активна щитовидна жлеза, диабет или ниска кръвна захар;

– някои видове лекарства;

– сърдечна недостатъчност;

– сърдечна аритмия (абнормен сърдечен ритъм);

– топлинно изтощение или топлинен удар;

– чернодробно заболяване.

Ниско кръвноКръвното често пада и след като сте похапнали добре и сте поели твърде много въглехидрати. Тогава може да започне да ви се вие свят и е добре да полегнете и да пиете повече вода.

Какви превантивни мерки могат да се приложат

Пийте течности. Особено в топло време. Не допускайте да се обезводните. Най-честата причина за падане на кръвното при здрави хора са ниските нива на кръвната захар. Затова винаги носете в чантата си поне едно захарче.

Билки за регулиране на ниско кръвно

Розмарин

Тинктура от розмарин – най-добре е специалист хомеопат да определи дозата – е ефективен начин да нормализирате кръвното си.

Дяволска уста

Тази билка се използва често при болезнена менструация. Някои специалисти я препоръчват и при ниско кръвно.

Глог и джинджифил

Препоръчват се и при ниско и при високо кръвно. Те просто нормализират кръвното налягане.

Коприва

Тя е богата на желязо, стимулира производството на хемоглобин и предотвратява падането на кръвното. Можете да я хапвате на супа, салата, каша. Да си правите чай от нея или да я приемате под формата на капсули и таблетки.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top