Никнене на зъбките на бебето

- кои са подходящите играчки, залагалки и чесалки
Никнене на зъбките

На вашето малко съкровище му никнат зъби. То е раздразнително, плаче често и понякога изпитва болка. Какво да направите, за да го облекчите?

На пазара се предлагат множество залъгалки и чесалки, които могат да му помогнат. Най-добрият начин да изберете подходящите е в общи линии на принципа „проба-грешка”. Купете две, най-много три, и оставете бебо сам да ги пробва и да избере тази, която го кара да се чувства добре.

Специалистите препоръчват чесалки, направени от гума, мека пластмаса или силикон. Обикновено по тях има малки, заоблени издатини, които масажират нежно венците и облекчават дискомфорта. Някои модели чесалки са с течност за изстудяване и също ще успокоят бързо раздразненото ви съкровище.

Важно е да изберете играчки, които се мият и почистват лесно. Не забравяйте, че бебето може да ги хвърля навсякъде и трябва да са идеално чисти преди да ги постави в устата си отново. Повечето чесалки са направени така, че детето ви да може да ги държи само. Те са по-удачен вариант от останалите модели.

В случай, че бебокът си е харесал някоя друга по-мека гумена играчка и усърдно я слага в уста – обикновено това е зайче с дълги уши, жираф или крокодил – не се притеснявайте. Най-важното е тя да е винаги чиста и по нея да няма части, които могат да се отлепят или отчупят.

Ако сте забравили в къщи любимата чесалка за зъби на хлапето си, а то е раздразнително и очевидно има нужда от помощ, измийте ръцете си и след това нежно масажирайте венците му с два пръста. Не натискайте много. Лекото движение по тях и допира до хладната ви кожа ще успокоят болката и вашето мъниче ще се почувства по-добре.

Според някои баби можете да дадете на бебето твърд геврек. То не може да отчупи парче, но пък и няма как да се нарани. Така геврекът действа като естествена чесалка за зъби. Разбира се, добре е да следите да не би все пак да не се отчупи парче размекнато тесто, което мъникът не може да преглътне.

Като цяло във всяка дрогерия и аптека ще намерите достатъчно играчки и чесалки, произведени специално, за да помогнат на вашето бебе, докато му никнат зъбки. Цените им са повече от достъпни. Затова е по-добре да не рискувате с бабини методи.

И най-вече, запазете спокойствие. Никненете на зъби, с всичките неразположения и плач, които го съпровождат, е естествен етап от развитието на детето ви.

Прочетете още:
Видове биберони 
След биберона – чаша
Ах, тази залъгалка 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top