Нетрадиционна коледна трапеза

- пробвайте

Менюто за Бъдни вечер винаги е ясно – постни сърми, ошав, леща с орехи, чушки с боб на фурна, тиквеник. Коледната трапеза е по-благодатна за експерименти. Затова и можете да се откажете от тежките ястия с мазни сосове и да пробвате нещо по-интересно. През годините сме насочвали вниманието ви към различни зърнени култури, зеленчуци, ядки и подправки, с които можете да обогатите менюто си. Ще ви припомним някои от тях отново. Потърсете рецепти и пригответе празнична вечеря с тях вместо с обичайните продукти.

Кус-кус или нахут

Заменете гарнитурите от ориз с гарнитури и салати с кус-кус. Вкусът му подхожда чудесно и на месо и на зеленчуци. По-полезен е от ориза и се приготвя много лесно. Ако пък не обичате кус-кус, направете си хумус. Достатъчно ви е да си купите нахут от магазина. Рецептите за правене на хумус са лесни. Ако прибавите към него задушено пилешко с доматен сос и нар, то ще имате невероятно основно ястие за празничната трапеза, при това максимално здравословно.

Брашно от гроздови семена, елда, спелта, камут

Направете сладкиш с кленов сироп като използвате някое от тези брашна. Или като комбинирате няколко от тях. Всъщност, използвайте ги за всички тестени изделия, които ще приготвите у дома.

 Коледна трапеза

Папая

Потърсете рецепти за десерт с папая. Тя е нискокалорична, с висока хранителна стойност и със страхотен вкус.

Годжи бери, бразилски орех, овесено или бадемово мляко

Отдавна сте спрели да внасяте джънк фууд у дома и това, което похапвате са ядки и сушени плодове. Чудесно! Добавете към ядките бразилски орех, а към сушените плодове – годжи бери, сладко-киселият му вус ще ви хареса.

Направете си сами бадемово или овесено мляко и пийте от него, докато похапвате сладки пред телевизора.

 Бадемово мляко

Спелта, женско биле

За сладките използвайте спелта, женско биле или мед. И трите съставки са много сладки и ще ви свършат отлична работа без да навредят на здравето ви.

Имате още време да намерите рецепти и да купите всичко каквото ви трябва. Включете в подготовката на коледната трапеза цялото семейство, ще бъде по-весело, а и ще си поделите отговорността за експеримента. Притеснявате се как ще бъде прието предложението ви? Така, както го представите. Използвайте това, че от една страна коледната трапеза ще си е съвсем традиционна – ще е отрупана с всякакви вкусотии. От друга страна ястията ще са с непознат, екзотичен вкус и ще са здравословни. Звучи като истинско кулинарно приключение и вашите смели хлапета и съпруг вероятно с радост ще го приемат.

Прочетете още:

Кус-кус – ползи за здравето 

Брашно от гроздови семена
Защо е полезен бразилският орех

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top