Нефт и козметика

Ароматите в лосионите, шампоаните, както и в много други козметични продукти са съставени от...

Светът е пълен с продукти, създадени на основата на петрола. Каква е връзката между нефта и козметиката? Нефтените вещества са основна съставка в много козметични продукти. Тези от тях, които служат за основа, както и почистващите продукти и овлажнители често съдържат минерални масла. Проблемът е, че минералното масло остава на повърхността на кожата и може да блокира порите. Това предизвиква появата на пъпки, защото кожата не може да диша.

Ароматите в лосионите, шампоаните, както и в много други козметични продукти са съставени от ароматни въглеводороди. Парфюми и продукти, съдържат съдържат стотици химически вещества. Значителен брой от тези аромати са извлечени от петрол. Една популярна химична добавка, която дава влага на козметичните продукти е пропилен гликол. Тя също е производно на петрола. Последните изследвания, проведени върху нея, показват, че води до сериозни здравословни проблеми – увреждане на черния дроб и бъбреците, както и дразнене на дихателните пътища или гадене при поглъщане.

Антисептичният изопропил, убива бактериите върху кожата. Можете да го намерите в списъка на съставките на почистващи козметични продукти и тонери. За съжаление това производно на петрола изсушава кожата и предизвиква миниатюрни пукнатини по нея. Така бактериите проникват навътре и причиняват дразнене или пъпки.

Кожата покрива тялото и действа като физическа бариера за много от замърсители в атмосферата. Когато използвате козметика като лосиони и шампоани, съставките им влизат в пряк контакт с най-големият орган на тялото: кожата.

Съвременните изследвания установяват, че тя абсорбира до 60% от химичните вещества в продуктите и те влизат в контакт директно с кръвния поток.

За бременни жени, рискът не е само за тялото, но и за развитието на плода. След като химикали, използващи се в козметиката, лесно влизат в кръвния поток, те също така лесно ще достигнат и развиващото се бебе.

Консервантите, получени от нефт, които запазват продукта, годен за употреба поне три години всъщност убиват всички бактерии, които попадат в него. Тогава представете си какво правят, когато влязат в контакт с кожата ви. Истината е, че в ефектът, който голяма част от химическите добавки, оказват върху тялото ни в дългосрочен план, не е известен. Но пък други химически добавки са известни канцерогени. Към тях спадат и някои от изкуствените оцветители в козметиката. Химикалите и други синтетични съставки в козметиката, могат да доведат до леки алергични реакции, обриви и незначително дразнене на кожата или до по-сериозни проблеми.

За щастие, съществува алтернатива на козметиката пълна със синтетични съставки. За да избегнете използването на синтетично получен аромати, търсете продукти, съдържащи етерични масла. Това са чисти масла, извлечени от цветя и други растения в природата.

Каква козметика ще използвате е въпрос на личен избор. Но този избор трябва да направите едва след като познавате добре и двете алтернативи.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top