Стандартите

 за женска красота

Нереалистичните стандарти

Стандартите за женска красота са имплементирани в съзнанието на почти всички още от ранна детска възраст. Част от тях са неизбежни, но и изключително ограничаващи, подтискащи и опасни за нас. В модерния свят, съществува култ към перфектното – перфектния живот, перфектното тяло и дори поведение. Не само би било нереалистично всички да се придържаме към тези желани от обществото граници, но и би било доста скучно всички да бъдем еднакви барбита. Все пак, желанието да бъдем като конкретни “перфектни” хора е емоция, която все по-често се изпитва. На какво се дължи това, защо е опасно за нас и как да го превентираме? На тази въпроси ще отговорим сега.

От къде произтичат тези стандарти?

Нереалистичните стандарти за женска красота са породени и подкрепени, както повечето публични мнения – от медиите. Тъй като повечето медиини пространства са с консуматорска насоченост, те винаги ще предпочитат да използват тип хора, които да привличат максимално внимание. Когато всички следват този пример, много бързо реалността, която виждаме по телевизията и в социалните мрежи става много далечна от тази, която виждаме в собствения си свят. Създава се впечатлението, че единственият начин да ти обърнат внимание, е ако изглеждаш точно като хората, които сме свикнали да виждаме на своите големи и малки екрани. С непрестанното развитие на социалните мрежи, този феномен става все по-силно проявен и все по-опасен за обществото.

Защо тези стандарти са опасни?

Повторните неуспешни опити да постигнем нещо нереалистично, което сме си въобразили, че определя нашата стойност може да има сериозни ефекти върху психиката ни. Нереалистичните стандарти за женска красота са отговорни за развитието на множество характерни, психически и хранителни проблеми. Младите хора са особено податливи на подобни атаки. Когато прекарваме огромна част от времето си с “перфектни хора” на всякакви различни екрани и след това погледнем себе си в огледалото – ако не можем да се идентифицираме с нито един от хората, които сме свикнали да виждаме, то ще помислим, че има нещо грешно в нас. Няма нищо грешно в нас.

Какво можем да направим по въпроса?

Не се очаква от нас да променим цялото модерно общeство и начина, по който е устроено (макар, че ако можем и искаме да водим тази битка, тя е повече от достойна). Все пак, повечето от нас можем да отговаряме единствено за себе си и до определна степен за хората в директното ни обкръжение. Можем да помогнем с добрия пример и със здравословната себеоценка, която не се базира на сравнение с “нереалистичните” или “перфектни” хора в медийното пространство. Увереността и щастието са едни от най-привлекателните качества у човек. Те ни правят магнетични, защото показват, че сме сигурни в себе си и не сме склонни да се променяме за да ни харесват другите. Автентичността е едно от най-редките, търсени и ценени качества в днешно време, именно защото всеки се стреми да бъде някой друг.

Как да работим върху себе си правилно?

Това, че не се сравняваме с останалите, не означава, че се примиряваме с това какви сме и отказваме да работим върху себе си. Напротив – единственото нещо, което се променя е мотивацията ни за тази работа върху себе си. Когато спираме да се сравняваме с другите, мотивацията ни спира да идва от място на несигурност, завист или задължение. Това са нестабилни стимули, които източват енергията ни и подринват самооценката ни. Дори и да постигнем целите си, ние винаги ще искаме повече, вместо да си позволим да бъдем доволни. Вместо това, винаги работата върху себе си трябва да прозтича от място на любов и приемане. Ако искате да сте по-слаби, по-силни или с по-красива кожа, недейте да мразите тялото си. Ако се обърнете към тялото си с любов и внимание, ще сте по-мотивирани да се погрижите за него и да отпразнувате щастливо успехите си.

Прочетете още:
Бодипозитив
Биологична възраст и хронологична възраст
Плоският корем 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top