Недостиг или излишък

на желязо

При небалансирано хранене, при недохранване и повишено физическо натоварване на организма, при бърз растеж на децата, бременност, кърмене и при някои заболявания желязото може да се окаже недостатъчно. Дефицитът се отразява зле на организма, но не по-малко опасно е и претоварването му с този микроелемент.

Недостиг на желязо

Среднодневната доза желязо, която трябва да приема всеки от нас, зависи от пола и възрастта, като започва от 7-8 мг дневно при децата, зрелите мъже и възрастните и достига до 18 мг за дамите във възпроизводствена възраст. При недостиг нивата му не успяват да осигурят всички нужди на тялото. Лигавиците и кожата стават бледи, умората и слабостта са ваш постоянен спътник, ноктите са деформират и чупят, появяват се проблеми с кожата и косата. Състоянието се обозначава като анемия. При задълбочаване на дефицита намаляват възможностите за концентрация и задържане на вниманието, отслабва имунитетът.

Най-застрашени от анемия са бременните и кърмачките, тийнейджърите и бебетата, които израстват бързо и потребностите им от желязо са повишени. При децата, освен до проблеми с растежа, недостигът на желязо води до влошаване на интелектуалните възможности. Анемията често се проявява при жени с обилен месечен цикъл. Мъжете страдат от дефицит на желязо по-рядко.

Излишък на желязо

Добре е да се знае, че тялото ни няма отработени механизми за освобождаване от излишното желязо. Макар че чрез храната изключително рядко се случва свръхдозиране, то злоупотребата с хранителни добавки лесно може да доведе до желязно отравяне.

То може да е по-опасно от железния дефицит. Започва с отпадналост, запек, намаляване на теглото. Уврежда важните вътрешни органи (бъбреци, черен дроб, мозък) и разстройва работата на сърдечносъдовата система.

Набавяне на желязо от храната

Можете да поддържате оптималната концентрация на желязо в кръвта с добър подбор на храните в менюто си. Освен черен дроб, бъбреци и червено месо, отличен източник са морските дарове, рибата и птичето месо. От растителните храни водещи са бобовите (боб, грах, леща, соя), ядки (орехи), тъмнозелени листни зеленчуци, сушени плодове, водорасли и т. н.

Нехемовото желязо от зърнените и зеленчуците се усвоява по-добре, когато те се комбинират с месо. Присъствието на витамин С също повишава усвояването му. Чаят, кафето, шоколадът и някои други продукти, които се свързват лесно с желязото, затрудняват абсорбцията му с около 70%. Неблагоприятното им действие се компенсира отново от съчетаване с месна и богата на витамин С храна. По разумно е обаче да избягвате приема им веднага преди, веднага след или по време на самото хранене. Млечните съдържат много малко желязо и затова захранването на бебетата навреме е толкова важно.

Някои лекарствени средства и добавки в готовите храни също могат да затруднят усвояването на микроелемента или да повишат нуждите от него. При съмнения за недостиг на желязо търсете консултация с лекаря си и не приемайте добавки на своя глава. Осигурете си пълноценно хранене.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top