На разходка с бебето

- в студеното време

Да разхождате ли бебето в студа?
Извеждането на бебето навън е един от основните елементи на дневния му режим. Много скоро, след като започнат редовните разходки, забелязвате, че малкото навън спи по-добре, че е по-спокойно и напълно погълнато от околния свят, а това стимулира развитието му. Но студените месеци идват с мъгли, дъждове и снегове, силен вятър и ниски температури. И с основателния страх на майките от простуди и болести.
Има ли правила за бебешките разходки през зимата?
Строги правила няма. Бебетата са различни, отглеждат ги различно, зима със зима не се повтаря. Но има препоръки, с които е добре да се съобразявате, като ги пречупвате през своя опит и през особеностите на вашето дете.
Препоръчва се новороденото да се извежда едва след втората седмица при температура 10 – 12° С.  Нужно е да подготвите бебето предварително. Оставяйте го облечено като за излизане на отворени прозорци, после на балкона. Започнете с 5 минути и когато стигнете до половин час, дечко е готов за излизане. Първата разходка нека да е около 15 – 20 минути и постепенно увеличавайте времето. Бебето след 6 месечна възраст при температура над нулата може да остава навън до около час и половина – два.
Не извеждайте мъничето (поне до 3 годишна възраст) в дъжд, силен вятър, виелица и мъгла. Влагата, мръсният въздух и пронизващият вятър могат по-скоро да навредят, затова в такова време останете вкъщи. Ще чуете различни мнения за температурите, при които не бива бебчо да е навън. Някой смятат, че долната граница е 5° С, други – -5° С. Има страни, в които е много по-студено, отколкото у нас, и майките оставят всеки ден бебетата да спят в количките навън – въпрос на адаптация. Все пак, консултирайте се със своя педиатър, който най-добре познава детето. Отчитайте здравословното състояние и възрастта на бебчо. Независимо от температурата не извеждайте на разходка болно дете.
baby_walk_inwinter
Как да обличате детето за излизане?
Лекарите предупреждават, че претоплянето е много по-опасно от преохлаждането и че случаите на претопляне са много по-чести.
Три ката дрешки – боди, блузка и жилетка, ританки (чорапогащник), панталонки, топли чорапки и терлички (или обувки) са напълно достатъчни. Върху тях поставяте гащеризон (космонавт), ръкавички, шал и шапка. Пъхате детето в чувалчето на количката или завивате с дебело одеяло, поставяте  покривалото на количката. Няма как при такова осигуряване на бебчо да му е студено. Все пак от време на време докосвайте нослето. Докато то е топло, значи всичко е наред.
Дори когато детето не е в количка, няма нужда от повече дрехи. То се движи, играе и се затопля. Ако игрите са много буйни, по-скоро проверявайте от време на време вратлето – така най-сигурно ще разберете дали не е изпотено и претоплено.
Когато вместо количка използвате слинг, отчитайте факта, че бебчо получава и вашата топлина.
Задължително пазете кожата от слънцето и вятъра
Вече знаете от опит – бебешката кожа е силно чувствителна, много деликатна и по-скоро суха. Тя е още незряла и има остра нужда от защита от слънцето и вятъра във всеки сезон – особено зиме. Не по-малко важно от подходящото облекло са добрите козметични продукти.
Тези за слънцезащита нанасяйте около 30 минути преди излизане. Тези, които съдържат колд крем за защита от вятъра и студа – също. Препоръчително е те да са разработени на базата на натурални етерични масла. Ако детето вече ходи и прекарва по-малко време завито в количката, нанасяйте крем и на ръчичките.
Приятна разходка!

Прочетете още: 
„Имунната система при децата“
„Козметика за бебета в студените дни“
„Защита от слънцето за най-малките“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top