На прага на пролетта

- рискове и проблеми
На прага на пролетта - грижи за здравето и красотата

Рискове и проблеми за здравето и красотата през пролетта

Пролетта дойде. Повечето от нас я смятат за най-красивия, най-желания сезон. Не е студено, но и жегите са далече. Обилната светлина сменя зимните мъгли и вдига настроението. Всичко излъчва свежест и жизненост. Зеленината, разцъфтелите дървета и пъстрите цветя мамят навън и неусетно активността ни расте.

Но пролетта носи и своите рискове и проблеми, които e добре да посрещнем подготвени. Можем да ги разделим в няколко групи:

Проблеми със здравето

Посрещаме пролетта със значително намалели запаси от важни хранителни вещества и отслабнала имунна система. Резките атмосферни и температурни промени дори в границата на едно денонощие натоварват допълнително организма, причиняват настинки, обострят хроничните заболявания – астма, артрозни и ревматични състояния, психични разстройства и т. н.

Повишената активност събира хората и увеличава риска от вирусни и бактериални инфекции. Буйно цъфтящите растения отделят полени и активират алергиите. За тях допринасят и жилещите и хапещи насекоми.

С настъпването на топлото време храната се разваля по-бързо и се вихрят норовирусите. Стига се до хранителни отравяния и стомашно-чревни неразположения.

Рисковете за здравето, свързани със смяната на зимата с пролетта, изискват от вас заострено влияние върху слабите ви места. Ако имате хронични заболявания, обсъдете с лекаря как да неутрализирате обострянето им. Коментирайте с него евентуалната потребност от допълване на диетата ви с хранителни добавки  – витамини, минерали, биоактивни вещества. Засилете превантивните мерки срещу алергии и инфекции.

Грижи за добрата визия

Косата, кожата и ноктите също излизат от зимата с отслабнали защитни сили, най-често с намалена еластичност, повишена сухота и чувствителност.

Наблегнете върху ефикасното ексфолиране, за да свалите пластовете мъртви епителни клетки и замърсявания. Това е условие за по-добро усвояване на козметичните продукти, подобряване на овлажняването и дишането на кожата, за обновяването ѝ. Използвайте нежни скрабове, органични киселини,  ретиноиди и витамин С.

Изберете съставки, подкрепящи защитната хидролипидна бариера, хидратирането, плътността и еластичността ѝ – хиалуронова киселина, серамиди, колаген и стимулиращи производството му съставки, пептиди, растежни фактори, стволови клетки и др.

Косата ви вероятно също има нужда от повече грижа. Сух или мазен скалп, пърхот, изтъняла и безжизнена коса, цепещи се връхчета, косопад – не оставяйте нищо на случайността. Използвайте пролетните дни да заздравите кожата на главата и косъма, подгответе ги за изпитанията на лятото със специализирани продукти. Подберете нов цвят  и нова прическа в тон с кипящия живот навън.

Ако пролетта за вас значи подновена работа в градината или грижи за любимите саксийни растения, не забравяйте ръкавиците и овлажняващите кремове за ръце, заздравителите за нокти.

Интензивното слънчево греене причинява нежелано пигментиране и неравномерен тен, нанася трайни щети на кожните клетки и увеличава рисковете за рак. Затова не пропускайте слънцезащитната формула при всяко излизане.

На прага на пролетта - грижи за здравето и красотата

Добрата форма

Първите топли дни ни карат да се огледаме критично – някой килограм в повече, отпуснат корем и мускули, дрехи, които едва се закопчават и определено не подкрепят самочувствието ни. Ако това, което виждате в огледалото не ви харесва, не чакайте до последната седмица преди лятната отпуска.

Започнете веднага с разумни промени в храненето. Въвеждането на повече растителни храни от една страна ви дава повече фибри, които ви карат да се чувствате по-дълго сити и прочистват чревния тракт. От друга – обогатява диетата с ценни хранителни вещества и повишава тонуса на организма.

Увеличете разходките, тренирайте – във фитнеса, в танцовата зала, в парка. Пролетта е най-благоприятното време за това.

Имайте предвид, че всеки стопен килограм, всеки сантиметър намаление на обиколките не само ви придава по-добър външен вид, но е подкрепа за здравето ви и превенция срещу редица заболявания – от диабет до сърдечносъдови.

Пролет е – най-доброто време да се погрижите за здравето и за добрия си външен вид. Започвайте – не утре, още днес!

Прочетете още:
Пролетта – време за адаптация
Съвети за пролетна грижа за косата
Пролетни неволи – можем ли да ги избегнем

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top