На диета след празниците

Край на именните дни...

Мина месецът на големите празници. Край на именните дни, тежките трапези и ходенето на гости. От края на декември та чак до края на януари сте похапвали мазни и тежки храни – сметана, месо, гъби и всякакви сладкиши. Да не говорим за алкохола, който сте изпили, докато сте вдигали наздравици за нечие здраве. А той също е много калоричен, нали си спомняте?

Затова е време да планирате една следпразнична диета или по-скоро да минете на олекотен хранителен режим.

Не ви препоръчваме да прилагате строги и тежки диети. Това е допълнителен стрес за организма ви и със сигурност няма да ви накара да се почувствате по-добре.

Като начало намалете въглехидратите. Откажете се от сладкишите и бонбоните. Е, не съвсем, но не изяждайте две парчета торта, когато можете да изядете половин. Яжте пълнозърнест хляб и помислете как да укротите навика си да похапвате непрекъснато. Може би като ядете плодове – сушени или пресни – и като пиете повече вода.

Пийте повече вода. Да, това го споменаваме винаги, когато става въпрос за здравословно и диетично хранене, но сега наистина имаме предвид повече – около 3 – 3,5 литра на ден. Ако имате нужда от разнообразие, правете си чай – плодов или билков, не прекалявайте с кофеина. Само че го пийте без подсладител.

Яжте повече зеленчуци. Почти всички зимни манджи наблягат на месото. На вас обаче ви трябват зеленчуци. Те помагат на организма да регулира метаболизма и намаляват желанието ви да изядете две порции пържоли с хляб и картофено пюре. Ако сте хапнали една салата преди това, просто нямате място за две порции.

Възстановете редовните си часове за хранене. Така ще можете по-добре да контролирате апетита си, както и нивото на кръвната захар. Върнете се към стабилната закуска, обилния обяд и скромната вечеря преди 19 часа вечерта. А не, както става по празници – сливате закуската с обяда, а вечерята се измества към 21 – 22 часа.

Потърсете си интересни нови рецепти за здравословна кухня. Така ще ви бъде забавно да експериментирате с готвенето и любопитно да дегустирате. Каква е ползата? Първо, ще ядете топла, домашно приготвена храна, което винаги е за предпочитане пред сандвичите и пиците и второ, ще разнообразите менюто си

Добавете към всикчо това и физически упражнения сутрин и скоро ще сте напълно във форма без дори да се усетите.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top