Какво ще кажете за една порция нахут със зеленчуци? Не ви се яде нахут. Не сте много сигурни каква е ползата от него. Съветваме ви да опитате. Той обикновено се харесва на вкус дори на тези хора, които не сядат без месо на масата. Освен това е много полезен за здравето.
Нахутът (често го наричаме и леблебия), заедно с лещата и граха, е от семейство Бобови. Той е страхотен източник на протеини и с много ниско съдържание на мазнини. Богат е на фолиева киселина, фибри, желязо, фосфор, мед, молибден и манган.
Как нахутът може да бъде полезен за здравето ви?
Ако го включите във всекидневното си меню, ще редуцирате риска от сърдечно-съдови заболявания. Нахутът понижава нивата на „лошия” холестерол.
Дамите, които влизат в климактериума, ще оценят способността му да облекчава горещите вълни, които ги заливат. Фитохимикалите, наречени сапонини, които се съдържат в него, действат като антиоксиданти и според някои изследвания намаляват риска от рак на гърдата. Нахутът е спряган и като ефективно оръжие срещу остеопорозата.
Съдържанието на желязо в него е много високо. Затова за бременните жени и кърмачките е направо задължително да го консумират редовно. Децата и юношите също имат повишена потребност от желязо. Затова, особено ако не обичат спанак, не е лоша идеят да ги подканите да опитат някоя нова гозба с нахут.
Ако искате да отслабнете, не прилагайте зверски диети, а хапвайте салата с нахут. Той ще ви даде енергия, а и високото съдържание на фибри в него, ще ви помогне да контролирате глада и да регулирате метаболизма си.
Един от най-интересните минерали в нахута е молибденът. Той контролира pН баланса в организма и участва в разграждането на сулфитите.
Ниският гликемичен индекс на нахута го прави идеален за консумация от хора с диабет, инсулинова резистентност или хипогликемия. Той пречи на бързото нарастване на нивото на кръвната захар, а високото съдържание на фибри помага на организма да го усвои по-лесно.
Както сами виждате, не е никак лошо до свикнете да похапвате нахут. Намерете рецепти, експериментирайте. Добавяйте го към салати, супи, яхнии. Какво по-хубаво от това да похапвате вкусна, разнообразна и здравословна храна?