Нахут

Как нахутът може да бъде полезен за здравето ви? Знаете ли ползата от него?

Какво ще кажете за една порция нахут със зеленчуци? Не ви се яде нахут. Не сте много сигурни каква е ползата от него. Съветваме ви да опитате. Той обикновено се харесва на вкус дори на тези хора, които не сядат без месо на масата. Освен това е много полезен за здравето.

Нахутът (често го наричаме и леблебия), заедно с лещата и граха, е от семейство Бобови. Той е страхотен източник на протеини и с много ниско съдържание на мазнини. Богат е на фолиева киселина, фибри, желязо, фосфор, мед, молибден и манган.

 Как нахутът може да бъде полезен за здравето ви?

 Ако го включите във всекидневното си меню, ще редуцирате риска от сърдечно-съдови заболявания. Нахутът понижава нивата на „лошия” холестерол.

Дамите, които влизат в климактериума, ще оценят способността му да облекчава горещите вълни, които ги заливат. Фитохимикалите, наречени сапонини, които се съдържат в него, действат като антиоксиданти и според някои изследвания намаляват риска от рак на гърдата. Нахутът е спряган и като ефективно оръжие срещу остеопорозата.


Съдържанието на желязо в него е много високо. Затова за бременните жени и кърмачките е направо задължително да го консумират редовно. Децата и юношите също имат повишена потребност от желязо. Затова, особено ако не обичат спанак, не е лоша идеят да ги подканите да опитат някоя нова гозба с нахут.

Ако искате да отслабнете, не прилагайте зверски диети, а хапвайте салата с нахут. Той ще ви даде енергия, а и високото съдържание на фибри в него, ще ви помогне да контролирате глада и да регулирате метаболизма си.

Един от най-интересните минерали в нахута е молибденът. Той контролира pН баланса в организма и участва в разграждането на сулфитите.

Ниският гликемичен индекс на нахута го прави идеален за консумация от хора с диабет, инсулинова резистентност или хипогликемия. Той пречи на бързото нарастване на нивото на кръвната захар, а високото съдържание на фибри помага на организма да го усвои по-лесно.

Както сами виждате, не е никак лошо до свикнете да похапвате нахут. Намерете рецепти, експериментирайте. Добавяйте го към салати, супи, яхнии. Какво по-хубаво от това да похапвате вкусна, разнообразна и здравословна храна?

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top