Облекчаване на псориазис

- натурални рецепти

Срадате от псориазис и въпреки че се консултирате редовно с лекаря си и съвестно спазвате всичките му предписания, невинаги изпитвате облекчение. Продължете лечението си, но се информирайте и за натуралните средства за облекчаване на псориазиса.

 псориазис

Масло от чаено дърво

Смята се, че маслото от чаено дърво е успешно противовъзпалително средство и действа ефективно при псориазис, гъбички по ноктите и акне. Не е добре да се нанася директно върху кожата.

Смесвате 1 част масло от чаено дърво с 10 части зехтин, напоявате малко памук с получената смес и след това леко нанасяте върху проблемните области.

Зехтин

Студено пресованият зехтин хидратира отлично сухата кожа. Нанасяте малко зехтин върху лактите, колената, скалпа – навсякъде, където са се образували плаки. Това ще омекоти кожата ви и ще ви донесе облекчение. Другият вариант е да си вземете вана, в която сте сложили 2 супени лъжици предварително затоплен зехтин.

Екстракт от борова кора

Той ви помага да контролирате проявленията на болестта. Намалява възпалението и усещането за дискомфорт.

Кокосово масло

То е повече от отличен хидратант. Мажете  с него проблемните места, за да омекотите кожата и да се почувствате по-добре. Ако страдате от псориазис на скалпа, непременно нанасяйте кокосово масло върху появяващите се по главата ви люспи.

 

Овесена каша

Направете си торбички от естествена материя и ги напълнете с овесена каша. Пускате една такава торбичка в топлата вана и се потапяте. Това ще намали зачервяването на кожата и ще успокои сърбежа.

Ябълков оцет

Той облекчава сърбежа, но трябва да бъдете внимателни при употребата му. Ако не го използвате в правилното съотношение, той ще изсуши кожата ви и ще я раздразни още повече. Смесвате 1 част ябълков оцет с 2 части вода. Нанасяте получената смес върху кожата си и стоите с нея не повече от 10 минути. След това изплаквате добре. (Не прилагайте тази рецепта върху зони от кожата, които са напукани или кървят.)

Алое вера

Чист гел или крем само от алое вера ще ви донесе неимоверно облекчение. Растението е най-доброто възможно хидратиращо средство и ще омекоти кожата ви. Освен това действа антисептично и антибактериално.

Сода

Содата за готвене действа успокояващо и чувствително намалява сърбежа при псориазис. Направете си паста от 1 чаена лъжичка сода и малко вода и я нанесете върху засегнатите места.

Всички тези рецепти са простички и бързи за изпълнение, а ефектът им ще усетите почти мигновено. Затова, обсъдете ги с лекаря си, за да сте сигурни, че никоя от тях не е противпоказна на лечението ви до момента и действайте.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top