Натурална или био козметика

Натуралната козметика съществува от хиляди...

Натуралната козметика съществува от хиляди години. И най-вероятно в началото е била съвсем органична. Александър Македонски, маите, древните лечители – всички те са използва билкови екстракти и растителни съставки, за да лекуват. И понеже по това време химичните торове не са били открити, предполага се, че козметикате е била натурална и био.

В наши дни натурална козметика значи козметика, чиито основни съставки за получени от растения, минерали и водорасли.

Натуралната козметика има няколко клона. Основните са фитокозметика, аюрведа и минерална козметика. При фитокозметиката се използват емулсии, екстракти и отвари от растения. Колкото по-близки до региона, в който живеете са растенията, толкова по-ефективна е козметиката. Доказно е, че има по-голяма вероятност козметични продукти, съдържащи по-редки за съответния регион растения, да имат повече странични ефекти – алергии, дразнене, обриви.

Освен това при натуралната козметика е позволено използването на консерванти. И алкохолът е най-безобидният. Среща се най-често в душ гелове, шампоани и сапуни. Четете добре етикетите. Важното е повече от 50% от продукта да е на минерална или растителна основа.

В минералната козметика, основни съставки са минерали, камъни и соли. Те се разтварят на основата на вода и в тях няма толкова химия, колкото в останалите продукти. Единственият недостатък е твърдината на съставките, които не могат да се разтворят достатъчно добре, за да са максимално ефективни. Имайте едно на ум. Винаги, когато използвате тоник на минерална основа, съзнателно го разклащайте. При аюрведа ароматите действат доста индивидуално и доста силно.

Органичната козметика е по-различна. Можем да я окачествим като по-безкомпромисния вариант на натуралната козметика. Тя е по-скъпа, по-ефективна, трая по-кратко и в нея не се допуска наличието на никаква химия и изкуствени консерванти. При органичната козметика трябва да е сертифицирано, че всяка съставка е отглеждана спрямо екологичните норми. В съдържанието й не се допускат дори мазнини от животни, на които са се давали антибиотици. Опаковката на тази козметика се рециклира. Тя не оставя никаква следа след себе си.

Каква козметика е по-добре да ползвате – био или натурална?

Изпробвайте различни варианти и намерете този,  който е най-ефективен за вас.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top