Настинка!

Няколко съвета за бързо оздравяване
Настинка - няколко съвета за бързо оздравяване

Когато и да ви сполети – по време на празници или по средата на работната седмица – настинката никога не е добре дошла, а и ако се заинати, може да остане по-дълго отколкото ви се иска. Затова не я пренебрегвайте, а използвайте всички възможности да я победите максимално бързо.

Обърнете внимание още на първите симптоми. Леко дразнене в гърлото, отпадналост, леко запушен нос – това са все сигнали, че настинката ви превзема. Не чакайте да ви събори съвсем. Първото, което ви трябва, е почивка – никакво излизане навън. Трябват ви 8 – 9 часа сън и стоене на топло под одеялото.

Трябва ви питателна храна. Пилешка супа, яйца, задушени зеленчуци, кисело мляко, масло – наблегнете на прости ястия с висока хранителна стойност.

Пийте много течности. Соковете, купени от магазина, не са добра идея. Забравете и за кафето. Пийте чай, айрян, топла вода с лимон. Така тялото ви ще изхвърли токсините по-бързо.

Направете си смес от мед и лимон и яжте една лъжица на всеки два часа. Действието й е наистина вълшебно. Ако усещате, че настинката упорито не иска да си тръгне и гърлото вече ви боли, смесете мед и хардал – яжте по две лъжички сутрин, обед и вечер. С тази смес можете да си правите и компрес на гърдите.

Яжте лук и чесън. Миризмата може да не е приятна, вкусът им също, но ефектът е поразителен. Някои бабини рецепти за запушен нос препоръчват да капнете във всяка ноздра по две капки сок от кромид лук.

Яжте плодове – мандарини, портокали, лимони, ябълки. Ако ви дразнят на гърлото, направете ги на сок. Към прясно изцедените цитруси и ябълки, можете да добавите и малко моркови. Важното е да изпиете витаминозната бомба веднага, за да използвате максимално полезните й свойства.

Взимайте топли душове и после, след като се изтриете добре с кърпата и се загреете, се връщайте обратно в леглото.

Снабдете се с ехинацея, мащерка, мента и лайка – това са все билки, които бързо прогонват настинката надалеч.

Най-важното е да прилагате всички мерки още при първите симптоми на настинка и да стоите на топло, докато отмине. Може би това ви се струва досадно, но така е сигурно, че ще оздравеете за не повече от два – три дни, а няма да се влачите с червен нос, парещи очи, отпаднал и с болки в гърлото цяла седмица.

Прочетете още:
5 билки за течащ нос
Ползата от цитрусовите плодове
Предпазване от грип чрез хомеопатия

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top