Наранявания и травми

при домашните любимци
Наранявания и травми при домашните любимци

Травмите и нараняванията се случват често на домашните любимци. Те могат да са от повърхностни ожулвания до тежки, животозастрашаващи увреждания. Колкото по-често кучето или котката ви са навън, толкова по вероятно е да се наранят. Причините могат да са различни – двубои между мъжките в периода на разгонване, прояви на агресия, естествената вражда между кучета и котки, човешка злонамереност, падане, настъпване на стъкла, пирони и други подобни, сблъсък с велосипеди, мотоциклети, автомобили и т. н.

Най-чести травми и наранявания на домашния любимец

Големи травми

Те се свързват със сериозни поражения – външни наранявания и разкъсвания, увреждания на вътрешни органи, на главата, счупвания на кости и деформация на стави, обилно кървене и т. н. Обикновено са следствие на автомобилни катастрофи, блъскане от превозни средства, падане от високо.

Дори да няма сериозни видими рани, заведете спешно домашния си любимец на лекар. Травмите на вътрешните органи и евентуален вътрешен кръвоизлив могат да застрашат живота му.

Наранявания при битки с други кучета или котки

Понякога тези битки са много жестоки и вашият домашен любимец може да излезе от тях със сериозни поражения – разкъсана кожа, дълбоки рани по меките тъкани, раздрани уши. Най-често ухапванията са по главата и около врата, но могат да са и по всяка част на тялото. Когато по-едро куче нападне дребно (или котка), вдигне го и го разтърси, твърде вероятно е да се получат неврологични увреждания, вътрешни травми, дори счупен или увреден гръбнак.

Травмите и нараняванията са опасни сами по себе си и може да са съпроводени с шок, кръвозагуба, затруднена или загубена подвижност, риск за живота на домашния любимец. Не бива да забравяте, че дори и най-дребните ухапвания носят сериозен риск от бактериална инфекция. В устната кухина на кучетата и котките има много бактерии и раните – даже най-малките – почти винаги се инфектират. Ако не ги забележите – особено ухапванията от острите и тънки котешки зъби – може да се стигне до абсцеси и дори до сепсис на кръвта. Бързото почистване и обработване на раните и правилното им лечение е гаранция за правилното им зарастване.

Наранявания на крайниците

Това са едни от най-честите увреждания при домашните любимци. Различно по сила накуцване може да се дължи на убождане, порязване, ухапване, проблеми с ноктите, но и фрактури на костите и увреждания на ставите. Чести са навяхванията и изкълчванията, разтягане на мускули и сухожилия. Наранявания на кръстните връзки на коляното причиняват болка и нестабилност и кучето обикновено държи крака си вдигнат или дори и да стъпва на него, се старае да не го натоварва.

Леките поражения като убождането преминават сами, но може да се наложи операция, шиниране, гипсиране на крайника.

Възможни са още много и различни травми и наранявания при домашните любимци – на очите и гръбнака, на опашката, счупване на ребра, травми на вътрешните органи и т. н. Затова всяко нетипично поведение и/или състояние на животното е сигнал да го огледате внимателно и да се свържете с ветеринарния си лекар.

Наранявания и травми при домашните любимци

Как да се подготвите за евентуални травми и наранявания?

Точно както и при хората, за първа помощ на домашните любимци ви е необходим определен набор от медикаменти. Избора им, условията за приложение, дозировката съгласувайте с вашия ветеринар. В никакъв случай не давайте лекарства, предназначени за деца и възрастни. Някои от тях имат токсично действие върху кучетата и котките, да не говорим, че няма как да определите точната доза.

Комплектът за първа помощ обичайно включва спрей за почистване на рани и антисептични кърпички, кръвоспиращо, локален антисептик, препарат за почистване и запечатване на порязвания и драскотини, антихистамин за перорален прием, антибиотичен мехлем, марли и бинт (незалепващи върху козината), дигитален термометър, пинсети, компрес за намаляване на отоци, обезболяващи и т. н. Добре е също да държите на разположение одеяло, чисти кърпи, стерилни ръкавици, както и дебела ръкавица срещу ухапване, приспособление за отстраняване на кърлежи.

Какво точно ви е необходимо и как да го прилагате зависи от вида, породата и индивидуалното състояние на животното и най-точно ще определи лекарят ви. Задължително дръжте телефонния му номер на видно място, за да е достъпен във всеки момент за всеки от семейството. Разумно е да имате резервен телефон на дежурна клиника в района ви.

Прочетете още:
Отровните растения и домашните любимци
Без бълхи и кърлежи по домашните любимци
Алергиите при животните

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top