Наднорменото тегло

при децата

Радваме се от сърце на „гривничките“ по ръчичките и крачетата на бебето. Усмихваме се на пухкавото 3-4 годишно хлапе и от всеки джоб измъкваме шоколади и снаксове. Гледаме критично пълните шест годишни момчета и момичета, да не говорим за тийнейджърите, и ги подлагаме на диети за отслабване.

Противоречивото ни поведение като родители и близки на семейството е сред основните фактори, отговорни за напълняването и затлъстяването на децата ни. А самото наднормено тегло осъзнаваме като проблем, когато то вече е факт с всичките свои нежелани последици.

Какви са последиците, които носи наднорменото тегло при децата

Голяма вероятност да са затлъстели и в зряла възраст

Наднорменото тегло и затлъстяването представляват повишаване на телесното тегло поради увеличаване на мастната тъкан. При възрастните това се случва чрез нарастване на мастните клетки, при децата – и чрез формиране на нови мастни клетки. Повече мастни клетки означават и по-сериозна предпоставка за затлъстяване в зряла възраст.

Повишен риск от тежки здравословни проблеми

Хлапетата с наднормено тегло са по-склонни да развият в по-ранна възраст от останалите

  • сърдечни заболявания;
  • диабет тип 2;
  • болести на дихателна система;
  • възпроизводствени проблеми;
  • увреждания на черния дроб;
  • заболявания на опорно-двигателната система, включително остеопороза;
  • метаболитен синдром и др.

Психически проблеми

Те се пораждат от критичното отношение на околните – включително близките. Особена е ролята на връстниците им. По-пълните деца обикновено са отхвърляни и тормозени в училище. Което пък пряко води до ниско самочувствие и самооценка, неувереност и социална изолация, дори до депресивни състояния.

Може ли да се предотврати наднорменото тегло и затлъстяването при децата

Дори когато майката и бащата са със затлъстяване, не означава автоматично, че и хлапетата са обречени да са с наднормено тегло. Факторите на средата са тези, които определят дали и с каква сила ще се проявят съответните гени. Това означава обаче от самото раждане на наследника си да бъдете отговорни и предпазливи.

Няма нужда във водата на бебето да се добавя захар и да се топи залъгалката в мед.

Когато започне захранването, не подслаждайте плодовите пюрета и избягвайте брашнестите каши – особено от рафинирано бяло брашно. Въздържайте се от подсладени десерти.

Постарайте се между 1 и 3 години да свикнете мъничето да хапва плодове и зеленчуци и го дръжте максимално далече от бисквити, шоколади, десерти, торти, сладолед, безалкохолни напитки. Не става дума да ги изключите от менюто му въобще, но то трябва да знае, че те не са храни за всеки ден и всяко хранене. Внушете му, че снаксовете и чипсовете са вредни.

Разбира се – не е лесно, още повече, че близки и приятелчета ще правят точно обратното на това, което правите вие, но все пак се постарайте. Възможно е. Познавам деца, които обичат да гризат резенче ябълка или парче морков по всяко време.

Усилията да формирате здравословно отношение към храната в ранното детство ще направят по лесно времето, когато детето тръгне на училище, прекарва голяма част от времето си извън дома и избира само храната си.

Ролята на физическата активност

За да сме точни – наднорменото тегло се натрупва, когато приетите с храната калории не се изразходват и излишъкът им се отлага като запас в мастните клетки. Затова е важно не само с какво и как храните децата си, но и колко активни физически са те. Особено в ранна възраст, ако им създадете условия, са склонни да се движат непрекъснато. След 3-4 годинки ги ангажирайте със спорт, който харесват, ходете на разходки, карайте колело, плувайте заедно, играйте на гоненица.

На децата им е нужен пример

Няма как вие да лежите часове пред телевизора, тъпчейки се със сандвичи, бонбони и снакс, а децата ви да търчат навън и да хрупат плодове и зеленчуци. Приучете ги от рано да пазарувате заедно истинска храна, да готвите заедно и да слагате масата. Хранете се заедно – поне веднъж дневно, ако е невъзможно по-често.

„Заедно“ е един от основните секрети, когато се опитвате да приучите децата си от малки към здравословен начин на живот. Всъщност – то е и в основата на формирането на уменията за сближаване и общуване, за съпричастност и споделяне. Назидателният тон, рестриктивните мерки и наказанията обикновено постигат точно обратното на желаното.

Прочетете повече:
„Детското меню през есента и зимата“

„Затлъстяване при децата – как да ги предпазим“
„Готовите бебешки храни – предимства“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top