- какво е значението им

Навиците са автоматизирани действия, които извършвате, без дори да си давате сметка за тях. Спестяват ви необходимостта постоянно да правите избори, да обмисляте кое как да направите. Освобождават ресурс на мозъка за решаване на по-сложни задачи и за творчество. Около 40% от човешкото поведение се състои от навици. Те обуславят целия ви живот и до голяма степен определят качеството му.

Как се формират навиците?

Най-интензивно навиците се формират в ранна детска възраст. Малчуганите копират несъзнателно мама и тате и ако вие внимавате как се държите, няма да се налагат специални усилия да възпитавате наследниците си.

Някои навици се утвърждават незабелязано и без никакви усилия. За жалост повечето от тях предизвикват неодобрение на околните или са откровено вредни – тютюнопушене,  злоупотреба с алкохол, отлагане на не особено приятните задачи.

Други изискват целенасочени усилия – писане, четене, професионални навици, спортни занимания.

Структура на навика

Под видимостта си всеки навик се състои от три компонента:

  • спусък, подтик, който провокира действието, превърнато в навик;
  • действие – видимият навик;
  • награда, стимул – удоволствието, заради което извършвате действието.

Докато тази верига не се разкъса, няма как навикът да бъде преустановен, да бъде изкоренен. Разбира се, механизмът е добре замаскиран с емоции, надежди, желания, мотиви и т. н., което пречи на ясното му осъзнаване и съответно на справянето с него – особено при вредните и нежелани навици.

Как промяната на навиците може да промени живота ви?

Значителна част от навиците са взаимосвързани в комплекси. Може би и вие сте от хората, които пият кафето си задължително с цигара или гледат телевизия, докато похапват снаксове и бисквити?

Затова книгите за самопомощ твърдят, че е достатъчно да формирате един нов съществен навик, за да повлече той след себе си други и да промени живота ви към добро. Когато започнете редовно да спортувате, започвате да обръщате по-голямо внимание с какво се храните, защото ви е необходима повече енергия, сила и мощ. Опитвате се да си осигурите пълноценна почивка. Ставате по-организирани, планирате по-добре времето си и преразглеждате приоритетите си. Това се отразява добре на всичките ви занимания и на работата ви – повишава се продуктивността ви и т. н.

За колко време се формират навиците

Необходимото време за затвърждаване на един навик е строго индивидуално. Популярното схващане, че това се случва за 21 дена, е неточно. Последните експериментални данни сочат, че някои хора започват да поддържат навика без усилие наистина още около 20тия ден, но за други са необходими близо девет месеца. Като средно необходимото време се сочат 60-70 дни.

Решаващи за резултатното формиране на желаните навици са:

  • мотивировката – колкото по-силно желаете нещо, колкото по-важно е то за вас, толкова по-добре се справяте;
  • постоянството и системността – за формирането на навика е необходимо упражняването му  всеки ден. Ако се наложи все пак да пропуснете, продължете при първа възможност;
  • поощрението – подберете подходяща за себе си награда и не пропускайте да се награждавате всеки път след упражняване на навика. Това може да бъде мислено потупване по рамото, любимо музикално парче, нещо дребно и вкусно за похапване, хубав филм в края на седмицата. Наградата не може да е старият нежелан навик, срещу който работи новият.

Ако ви е много трудно рязко да се откажете от съществуващ навик – примерно изпушването на повече от 20 цигари дневно – започнете с малка промяна. Откажете се от една или няколко цигари. Когато свикнете без тях, откажете се от още 2-3. Така с течение на времето ще ги намалите до минимум или ще ги откажете напълно – според целите си.

А вие как се справяте със своите навици?

Прочетете още:
„Адаптивност“
„Умеете ли да се отпускате“
„Биохакинг“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top