Кожата на мъжете

и жените - по какво се различава?
Женската и мъжката кожа - по какво се различават

Мъжката и женска кожа проявяват видими физиологични и функционални разлики. В доста от случаите те са обусловени от свързаните с пола различия и от главните полови хормони при мъжете (тестостерон) и жените (естроген и прогестерон). На индивидуално ниво много сериозно влияние оказват поведението, различията в средата, етническата принадлежност и наследствеността.

Основни характеристики на мъжката кожа, съотнесена с женската

Съществените разлики се изразяват в това, че мъжката кожа:

  • е по-дебела (с около 20-25%) и по-твърда. Съдържа повече колаген, при това той е и по-плътен, а това я прави по-стегната. Впечатляващото е, че структурният белтък намалява равномерно през целия живот на мъжа. При дамите той се задържа дълго на сравнително еднакви нива, но намалява доста драматично след менопаузата, което води до видимо, ясно изразено изтъняване и остаряване на женската кожа;
  • отделя повече себум (поне два пъти повече от женската) под влиянието на тестостерона. В нея има повече и по-големи пори, тя е по-мазна и лъщи повече, страда по-често и  по-дълго от акне. За сметка на това по-рядко е суха. Отделянето на себум при жените намалява с възрастта, а при мъжете остава постоянно;
  • по-склонна е към трансепидермална загуба на вода, но все пак е по-хидратирана. Дължи се на по-високото ниво на млечна киселина (естествен овлажнител) в потта на господата;
  • има по-ниско pH (по-киселинна е), което се повишава с възрастта;
  • с по-изявена пигментация (по-тъмна кожа) е от тази на жените в популацията;
  • формира по-малко повърхностни линии, но мимическите бръчки са по-дълбоки. Като текстура е по-груба, сравнена с меката и гладка женска;
  • окосмяването е по-гъсто и грубо.

Мъжката кожа старее по-бавно

Има и други разлики, които не личат на пръв поглед. В повечето случаи при еднаква хронологична възраст мъжката кожа физиологически е доста по-млада от женската. Но това трудно се забелязва – господата не са склонни да се грижат системно за нея, а и по-рядко използват слънцезащитни продукти, което влошава вида ѝ.

Освен това признаците на стареене при тях се появяват по-късно, но веднъж появили се, се задълбочават по-бързо.

Женската и мъжката кожа - по какво се различават

Ролята на бръсненето

Много съществен фактор за особеностите на мъжката кожа е бръсненето. Всеки път, докато се бръснете, премахвате защитната кожна бариера заедно с повърхностния клетъчен слой. Разкритият незрял епидермален слой е по-чувствителен, по-лесно дразним и податлив на бактериално инфектиране. Освен това са много чести раздразненията и порязванията. Така бръсненето се превръща в ежедневен стрес за мъжкото лице.

За максимално неутрализиране на влошаването на състоянието на епидермиса внимавайте повече при бръснене. Използвайте качествени продукти – меки, успокояващи и с антибактериални съставки. Нанасяйте ги плътно, за да предпазите кожата си и да осигурите гладко плъзгане на самобръсначката, без триене, порязвания и увреждания. Всеки път проверявайте остротата и чистотата ѝ. Освен това, в разрез с доскорошните твърдения, по-щадящо е да се бръснете по растежа на косъма, а не срещу него.

Използвайте овлажнители и козметични формули с лека текстура, предназначени специално за мъже и то за вашия тип епидермис, за да не го натоварвате допълнително. Продукти с витамин А ще компенсират постоянното механично дразнене и ексфолиране при бръсненето. Не пропускайте слънцезащитния крем и овлажнителя.

На befit.bg ви предлагаме богата селекция от продукти за рутинна грижа за мъжката кожа и коса. Разгледайте ги и ни попитайте, ако се колебаете какво да изберете за себе си!

Прочетете още:
Има ли нужда от грижи мъжката кожа – основи стъпки
Антиейджинг грижи за мъже – как правилно да поддържате кожата си
Козметиката за мъже – все по желана и по-търсена

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top