- колко е силен силният пол?

Заговори ли се за мъж, у нас изниква представата за силен, сигурен, надежден и закрилящ човек – някой, на който можем да се доверим, на който можем да разчитаме. В повечето случаи е точно така – на мъжа до нас можем да се доверим, можем да разчитаме. Той е силен, надежден и закрилящ. Но и безкрайно уязвим – макар че никога не би си го признал.

Мъжете са по-силни физически, но жените са по-издръжливи

Те са по-едри, по-мускулести, по-силни физически. Но дамите са по-издръжливи и по-добре се справят с продължително психическо и физическо натоварване, със стреса. Имат повече енергия, по-устойчиви са на зарази. Господата по-лесно се разболяват от вирусни и бактериални инфекции и боледуват по-тежко.

Само защото мъжете не дават външен израз на чувствата си, не значи, че не им се поддават и не ги преживяват тежко. Напротив – те по-болезнено и по-дълго страдат от раздяла с любимата, по-често изпадат в депресия и са по-склонни към самоубийство. Живеят средно около 3 до 5 години по-малко от жените.

Когато свободният тестостерон намалява
Свободният тестостерон е важен за мъжествената осанка, за възпроизводствените способности и потентността на господата, но и за общото им здраве. Продължителният стрес и постоянното напрежение, в което живеят днешните мъже, силно намаляват нивата на свободния полов хормон. Това се свързва не само със загуба на желанието и сексуалната мощ, но и с бързо остаряване и влошаване на работата на отделните жизнени системи – включително сърдечно-съдовата.

Съвременната медицина се справя с рисковете, които носи недостигът на свободен тестостерон, чрез хормонозаместваща терапия. Но мачовците не обичат да говорят за проблемите си – особено ако са свързани с потентността им. И това ги лишава от адекватна помощ и възможност за повишаване на качеството на живот.

Простата е едно от слабите им места. И тя също е пряко зависима от хормоналния баланс в мъжкия организъм. А от нея пък е пряко зависимо самочувствието на господата и общото им състояние.

Инфаркти и инсулти

Сърдечно-съдовите заболявания убиват най-много мъже. Инфарктите се подмладяват непрекъснато. Високото кръвно налягане и повишаването на лошия холестерол в кръвта са състояния, съпровождащи мъжете от все по-рано. А те водят до инсулти. И ако преживелите инфаркт могат да водят относително нормален живот, то преживелите инсулт обикновено остават инвалиди.

Силният пол често става жертва на онкологични заболявания – на белите дробове, на простата и т. н. Страда от диабет, бъбреци, цироза и други болести на черния дроб, от сериозни заболявания на белите дробове, от травматизъм. Но най-вече страда от нехайството към собственото си здраве.

Месецът на мъжа през ноември

В началото на ноември се празнува Денят на мъжа – да подсети господата и дамите до тях, че силният пол има нужда от грижи, внимание и разбиране.

  • Задължителни са редовните профилактични прегледи.
  • Доброто здраве и тютюнопушенето са несъвместими.
  • Необходимо е разумно хранене и малко вино, понякога и хранителни добавки.
  • Физическо натоварване според възрастта и здравословното състояние е отлична профилактика срещу всички болести.
  • Достатъчно сън и пълноценна почивка са безусловна потребност.

И още – потребен е малко женски такт и любов, за да си остане силният мъж силен.

Прочетете още:
„Билки за превенция и лечение на простата“
„Грижа за здравето на мъжа според възрастта“
„Антиейджинг грижи за мъже“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top