Мъжете и настинките

- защо ги понасят по-трудно?

Защо мъжът понася настинките и грипа по-трудно?

Чували ли сте израза „мъжки грип“? Ще рече – охкането и пъшкането, оплакването и залежаването на мъжете при настинка и грип, които дамите изкарват на крак. Цари мнението, че силният пол преувеличава симптомите си, че се плаши от заболяването и лееекичко се вдетинява, изисквайки повече грижи.

Фактическото положение

Много изкушаващо е да се обясняват по-тежките симптоми на мъжете при вирусни инфекции и грип с глезене и страх от боледуването. Но статистиката убедително сочи, че господата наистина боледуват по-тежко, по-често са хоспитализирани, получават повече усложнения от дамите и умират по-често от подобни инфекции и то независимо от съпровождащите заболявания. Възстановяват се по-бавно. Според учените, това трябва да има някакво разумно обяснение. Още повече, че съществуват доста сериозни заболявания, които протичат различно при мъжете и жените.

Изследванията в тази посока са малко. Част от тях са с мишки и е трудно резултатите без резерви да се приемат за валидни и при хората. И все пак – започват да се налагат определени схващания по въпроса защо мъжете изкарват грипа и настинките по-тежко.

Имунитет и хормони

Разликите се търсят във влиянието на половите хормони върху имунната система. Според резултатите от някои изследвания, тестостеронът потиска имунната система и намалява резултатността ѝ, а естрогенът (женският полов хормон) забавя размножаването на вируса и подкрепя ефективността на имунитета.

Освен това наблюденията показват, че при ваксиниране срещу грип женският организъм отговаря с по-високи нива на антителата. Мъжете с най-високи нива на тестостерон отговарят  по-слабо. А точно по-добрият отговор на антителата осигурява по-леко прекарване на грипа.

Разбира се, трябва да се има предвид, че мъжете по-често отслабват организма си с активно тютюнопушене и честа употреба с алкохол. Те също по-рядко ходят на лекар, хранят се по-безразборно и нездравословно от жените, а всичко това безспорно се отразява на защитните сили на тялото.

Еволюционни причини

Вярно е също, че в еволюционен план мъжките индивиди – не само от човешкия вид – много по-често умират в бой и от травми, отколкото от болести. Енергията им е по-необходима за поддържане на по-големите мускули и по-високата активност, отколкото за поддържане на скъпата в енергийно отношение силна имунна система.

От друга страна – по-тежкото прекарване на настинките и грипа и по-продължителното боледуване е принуждавало ловците да остават по-дълго в постелята – докато се възстановят напълно. В противен случай те лесно биха станали плячка на първия срещнат хищник.

Правят се и предположения, че понеже майките по-лесно са предавали болестотворните патогени на децата си, тяхната имунна система е станала по силна и ефективна.

Разбира се, чуват се и гласове, че как и колко дълго ще боледувате зависи освен от пола и имунната система и от психологическите нагласи на пациента. И все пак – когато започне сезонът на настинките и грипа – моля, господа, ваксинирайте се!

Мийте често ръцете си и не ходете на рискови за заразяване с грип места. Намалете цигарите и питиетата и се хранете балансирано! А ако се разболеете, останете в леглото и се поглезете – няма нищо лошо в това!

Прочетете още:
„Грижа за здравето на мъжа според възрастта“

„Мъжете – колко е силен силният пол“
„10 храни, подсилващи здравето на мъжа“

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top