Мулти функционален крем

– за и против използването му

 
Грижите за кожата не са просто нещо. Те изискват добро познаване на характеристиките и потребностите, като и на подходящите козметични продукти. Необходими са  умения да ги използвате и постоянство в прилагането им. Това отнема твърде много време и средства.
Натискът от страна на потребителите кара производителите да търсят варианти, които осигуряват максимум ефекти в една тубичка. Така на пазара се появяват мултифункционалните кремове.
Какво представлява мултифункционалният крем
Това е продукт с множество функции – 6, 8 и повече в едно. Той би трябвало едновременно да:

  • хидратира и подхранва, подобрява обмяната в кожните слоеве, подкрепя регенеративните процеси;
  • лекува дребни пъпчици и ранички;
  • предпазва от слънчевите лъчи;
  • прикрива несъвършенства и изравнява тена;
  • служи за основа за грима и т. н.

В повечето случаи те са предназначени за всички типове кожа, понякога – дори и за всички възрасти.
Дали това е възможно?
Принципно – да. Напълно във възможностите на технологиите е да съберат в една тубичка множество активни биовещества, които да осигуряват всички очаквани функции.
Ползите от мултифункционалните кремове

  • Спестяват време – след почистване на кожата приключвате само с едно нанасяне на крем.
  • Намаляват рисковете от алергии – колкото повече продукти, толкова повече съставки и по-голяма вероятност за нежелана реакция на кожата.
  • С един продукт тя е максимално обгрижена, с отличен вид, подмладена и сияеща. Това е особено важно за жените, които нямат навици и време, пък и финансови възможности, да използват отделни продукти за всяка потребност.
  • Силно намаляват необходимия за козметика бюджет.

multi_kremove1
Най-популярните мултифункционални продукти
Това са така наречените ВВ кремове. Техният първообраз е създаден от немска дерматоложка около 1960 година. Целта била да се помогне на претърпелите операция да маскират и същевременно да омекотят и повлияят заздравяването на хирургичните белези.
После са преоткрити и усъвършенствани в Далечния изток – Корея, Китай, Япония. Сдобили се с овлажняващи, матиращи, избелващи и тониращи съставки и защита от UV лъчения. Бумът, предизвикан от ВВ кремовете в Азия, накара всяка самоуважаваща се марка в света да пусне на пазара своя версия на продукта.
ВВ се тълкува като Blemish base (основа, която покрива несъвършенствата по кожата), Blemish balm (балсам против несъвършенства), а в западния свят – най-вече като Beauty balm (балсам за красота). Верни са и трите – тези кремове се грижат за кожата, маскират неголемите несъвършенства и зачервявания и са отлична основа за грим. В пресата ги сравняват с многофункционалното швейцарско ножче.
Какво има в ВВ кремовете?
Характерната им съставка, която прави кожата гладка и уеднаквява тена, са силиконите. Те представляват синтетични полимери, които остават на повърхността ѝ и я предпазват от загуба на влага. Почистват се лесно – дори само с вода. Проблемът е, че могат да влошат дишането ѝ, а при мазната – да доведат до възпаления.
Съдържат светлоотразителни частици, които пък осигуряват сиянието на кожата. Включват още натурални компоненти, които овлажняват, успокояват раздразненията, матират мазните области. За разлика от фон дю тена са налични само в два – до четири основни цвята.
Да използвате ли ВВ крем?
Ако кожата ви е нормална и здрава, без раздразнения, няма проблем да се възползвате от леснотията на многофункционалните кремове. Но ако имате специфичен дерматологичен проблем – търсете дерматолог или добър козметик.
На пазара вече са СС (за контрол и корекция на цвета) и DD кремовете (за прикриване и редуциране на несъвършенства). Те са по-добрата версия на ВВ. Имат по-добри възстановяващи и обновяващи функции и по-добре се справят с ролята на основа за грим.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top