Мозък – черва

- каква е връзката
Връзката между мозъка и червата

Чували ли сте вече за оста „мозък – черва“? Пример за несъзнаваната от човека връзка са „пеперудите в стомаха“, когато бързате за любовна среща в началото на връзката или „присвиването“ при очакването на тревожни и неприятни събития. Мислите и емоциите, породени в мозъка, усещате като физическа реакция на тялото си в стомаха.

Основни характеристики на оста „мозък – черва“

Тя е двупосочна. Ще рече, че комуникацията тече в двете посоки – от мозъка и централната нервна система към храносмилателната и обратно – от храносмилателния тракт към мозъка. От страна на храносмилателния тракт основните комуникатори са чревната (ентерална) нервна система и микробиомът, които се свързват с мозъка чрез блуждаещия нерв. Включват се също хормоналната (ендокринната) и имунната система, хуморални и метаболитни пътища и др.

Ентерална нервна система

Контролира функциите на стомашно-чревния тракт. Тя е най-сложната и най-голяма невронна мрежа извън главата. Част е от автономната нервна система, която контролира несъзнателните, непроизволни жизнени процеси, и е сравнително независима. В състояние е да реагира самостоятелно на моментни състояния в храносмилателната система. Понякога я определят като „втори мозък“.

Чревен микробиом

Ролята на чревните микроби в оста „мозък – черва“ ги разкрива в нова светлина. Те произвеждат или подкрепят производството на някои от химическите невротрансмитери и други химикали, които пренасят съобщенията до мозъка и му влияят в един или друг аспект. Синтезират както окситоцин и серотонин (хормон на щастието), така и вещества, откривани в мозъчната тъкан на болните от Паркинсон и Алцхаймер.

Микробиомът често е сред причините за различни неврологични и психични състояния и функционални чревни разстройства (такива, които имат постоянни симптоми без видима физическа причина). Установено е, че значителна част от хората с функционални стомашно-чревни разстройства като синдрома на раздразнените черва страдат и от психични разстройства като тревожност, а аутизмът се свързва с дисбактериоза (недостиг на добри бактерии).

При стрес и тревожност тялото освобождава хормони и субстанции, които – като достигат храносмилателната система – увреждат микробиома и влошават храносмилането, понякога намаляват производството на антитела. Химичният дисбаланс причинява редица нежелани стомашно-чревни състояния. Но от друга страна има доказателства, че дразненето в стомашно-чревния тракт може да изпрати сигнали до централната нервна система, които предизвикват промени в настроението, тревожност, безпокойство.

Оста „черва – мозък“ влияе на:

  • усещането за глад и ситост;
  • храносмилането и метаболизма;
  • хранителните предпочитания и желания, чувствителности и непоносимости;
  • мотилитета на червата (движенията на гладката мускулатура);
  • настроението и поведението, на нивата на стрес и чувствителността към болката;
  • имунитета;
  • познавателната (когнитивна) функция и на психичното здраве.

Смята се, че връзката е еволюционно обусловена. Храната е определяща за поддържането на живота, растежа и развитието на човека. Мозъкът, в непрекъсната връзка с червата, следи какво и колко консумираме. При нежелани храни преживяванията се запомнят, за да се избягват те в бъдеще.

Могат ли знанията за оста „мозък – черва“ да се използват с терапевтична цел

Въпреки, че изследванията все още са недостатъчни, вече съществуват някои начини на лечение на стомашно-чревни, неврологични и възпалителни състояния и емоционални симптоми на стрес чрез укрепване и обогатяване на чревния микробиом. Става дума за прием на пробиотици и трансплантация на фекална микробиота, като последния метод носи все още своите рискове за здравето.

Връзката между мозъка и червата

Какво можете да направите самите вие за здравето на мозъка и червата си, като се възползвате от връзката им? Хранете се балансирано и здравословно с повече растителна храна. Разтворимите и неразтворими растителни фибри подхранват полезните чревни бактерии и укрепват колониите им.

Ферментиралите продукти доставят допълнително пробиотици. Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците блокират свободните радикали, блокират уврежданията и хроничното възпаление. Здравите черва са предпоставка за здрав мозък.

Изучете техники за контролиране на стреса и овладяване на тревожността. Правете упражнения, медитирайте, спете достатъчно. Това ще успокои нервната ви система и ще допринесе за здравето на червата.

Разгледайте нашата селекция от пробиотични хранителни добавки. Те могат да са ви от полза за подкрепата на чревната микрофлора, чревното, психическо и ментално здраве.

Прочетете още:
Пробиотици  
Ползите от пробиотиците – кога и защо да ги взимате
Ферментиралите зеленчуци – полезни или вредни са туршиите

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top