Млечните зъби

и ролята им за развитието на детето

Млечните зъбки изникват до около 3 годишна възраст и смяната им започва около 6-7 години. Мнозина родители смятат, че след като така или иначе ще се сменят след няколко години, не се налагат кой знае какви грижи за тях.

Защо това е не просто погрешно, а вредно мислене по отношение на децата?

Значението на млечните зъбки за общото развитие на бебето

Млечните зъби имат важна роля в общото развитие на децата. Те осигуряват:

  • оптималното раздробяване на храната и улесняване на последващото ѝ пълноценно смилане и усвояване;
  • правилното произношение на отделните звукове, което е условие за правилното говорене;
  • нормалното развитие на постоянните зъби.

Затова опазването им здрави е част от общата грижа за здравето на слънчицето ви.

Какви вреди носят занемарените млечни зъби?

Лошата хигиена и липсата на поддръжка са причина за кариеси и загниване на зъбките. Това води до:

  • болка и дискомфорт;
  • влошено хранене;
  • инфекции и общо влошаване на здравето на детето;
  • необходимост от скъпа стоматологична помощ;
  • увреждане на зародишите на постоянните зъби.

Как да се грижите за млечните зъбки

Преди да излязат първите зъби

Все повече се налага мнението, че бебешката уста трябва да се почиства още преди да пробият първите зъбки. Вече се продават специални четки, които се поставят на пръста, но по-лесното и просто решение е да обвиете показалеца си с влажна марля и внимателно да обтриете венците на бебчо. Повтаряйте поне веднъж дневно – най-добре преди лягане вечер.

Когато първите зъбки прорежат

Тогава вече ви е необходима четка с малка глава и мек косъм. В началото можете да почиствате и без паста. Просто обтривайте с четката всички зъбни повърхности – както правите с вашите. Имайте предвид, че поне до около втората – третата годинка трудно ще научите детето да плюе пастата , затова избирайте продукти, съобразени с възрастта му . Използвайте много малки количества, размазани върху четката – в началото колкото оризово зърно, след втората – третата година – колкото грахово.

Детето ще е в състояние да мие зъбите си добре самостоятелно най-рано около 7-8 години. Но проявете търпение и започнете да го учите да ги почиства само от най-ранна възраст, още докато е бебе. В началото ще трябва да помагате и довършвате миенето, а впоследствие – да наглеждате и контролирате.

Техника на миене

Въпросът е не само да научите мъника да търка зъбките си с четката  и да плюе пастата. Важна е техниката на миене. Четката – с максимално малка глава и мек косъм – се държи под наклон от 45° спрямо венците. Движи се спираловидно – сякаш рисувате с нея овали върху зъбните повърхности и венците.

Пастата е добре да съдържа флуор . Съдържанието на флуора в различните продукти е в зависимост от възрастовото им предназначение. Подтиквайте детето да плюе пастата, но е по-добре да не изплаквате устата, за да се запази за по-дълго защитата на зъбите.

Бебето се учи, като ви подражава. Затова мийте зъбите си заедно. Така то ще приеме процедурата като нормална ежедневна грижа и ще остане да я усъвършенства с времето. Ако все пак хлапето отказва да си мие зъбките, бъдете изобретателни – пробвайте с песни, приказки, обещание за разходка – всичко, което ще помогне. Изберете подходяща паста и четка  от нашата колекция и започвайте!

Прочетете още:
„Зъбките на бебето“
„Как да изберете биберон залъгалка за вашето бебе“
„Най-добрата четка за зъби за деца“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top