Грижа за млечните зъби

- профилактика и хранене

Така нареченият кариес на зъбите в ранна детска възраст е характерен за децата между половин и шест години. Освен почистването, в този период за здравето на млечните зъбки са  от първостепенно значение навременната профилактика и лечение и доброто хранене.

Профилактика и лечение на млечните зъби

Срещата на бебето със зъболекаря трябва да се случи след поникването на първия зъб или ако той се забави, направете я веднага след първия рожден ден. Имайте предвид, че тя е много важна за по-нататъшното отношение на детето към ходенето на стоматолог. На тази среща бебето ще се запознае с бъдещия си дентален лекар. Стоматологът ще направи първия профилактичен преглед, ще ви даде съвети за почистването на зъбките и за грижите за тях.

Не се опитвайте да убеждавате бебето, че няма нищо страшно, че трябва да е смело и т. п. То няма вашият опит, не очаква да е страшно или болезнено. Важно е да остане с впечатление, че няма нищо опасно в зъболекарския кабинет. Ако сте избрали зъболекар с опит в работата с деца, той ще знае как да го предразположи. Спазвайте графика, който ще ви изготвят в денталния кабинет, и водете хлапето редовно на прегледи. Така кариесите ще бъдат откривани рано и ще бъдат лекувани безболезнено.

Захарта и млечните зъби

Захарта и бързите въглехидрати се превръщат от бактериите в устната кухина в киселина и тя уврежда зъбния емайл. Това предразполага към кариеси и загниване на зъбките. Особено вредно е, когато захарните изделия са лепливи и се приемат често. Така те остават продължително в устата и около зъбите и водят до загниването им. Вместо като междинни закуски, давайте сладките храни като десерти. Изобилната слюнка по време на храненето отмива захарите бързо и ефикасно. Научете детето да плакне устата си след всяко хранене.

Постарайте се максимално рано да отучите бебето да заспива с шишето в леглото. В този случай млякото или сокът се задържат твърде дълго около зъбите и създават условия за развалянето им. Свикнете детето още след половината годинка да пие от чаша. Свикнете го също в леглото преди сън да приема само чиста вода. Не давайте подсладена вода и сладки напитки. Една от най-големите грешки е биберонът-залъгалка да се топи в мед или други сладки субстанции.

Храненето и денталното здраве

Бебетата не се раждат с предпочитания към сладкото. Те свикват с него едва по-късно, когато започнете да ги храните. Дали ще се пристрастят към захарта и подсладените храни, зависи само от вас. Ако успеете да устоите на заливащите ви отвсякъде предложения за сладкиши, бонбони, вафли, десерти, близалки и т. н. и научите отрано хлапето да яде плодове, това ще има благоприятно влияние не само върху зъбите му, но и върху общото му здраве.

Пълноценното и добре балансирано меню на малкото дете трябва да включва:

  • плодове и зеленчуци;
  • прясно краве мляко, кисело мляко и сирене;
  • яйца, риба, постно месо;
  • пълнозърнести и ядки и т. н.

То ще осигури всички необходими градивни минерали и витамини, които ще поддържат млечните зъби и венците на детето здрави и ще гарантира оптимално развитие на постоянните.

Започнахте ли вече да учите бебето си как да мие зъбките си?

Прочетете още:
„Бебешки пасти за зъби“
„Детската четка за зъби“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top