Мицеларна вода

– щадящата технология, която почиства перфектно!

Мицеларната вода е патентована преди почти три десетилетия. Днес всяка козметична марка предлага поне по един подобен продукт. Тя е препоръчвана като едно от най-добрите щадящи почистващи средства и почти всяка дама вече я е пробвала.
Какво представлява мицеларната вода
Ако свързвате термина „мицел“ само с гъбите, да знаете, че той се използва и в химията. Мицелът за химиците е струпване на сложни частици, които са едновременно активни към водата (хидрофилни) и към мазнините (липофилни). Те представляват сфери, чиято външна част влиза във взаимодействие с водоразтворимите субстанции. Вътрешната пък се свързва с мастноразтворимите вещества. Съответно – разтворът, в които са поставени мицелите, се нарича мицеларен.
За да са максимално действени, в козметичните мицеларни води се използват естери на мастни киселини, подобни на тези, които изграждат структурата на кожата. Водата е пречистена, с рН като физиологичното.
Производителите включват в продуктите си допълнителни съставки, които ги обогатяват и ги правят по-подходящи за различните типове кожа – включително бебешката.
micelarna_voda
Как почиства мицеларната вода
Благодарение на двойствената природа на мицелите в нея, тя еднакво добре се справя с всички замърсявания по лицето ви – прах, нечистотии, себум, грим – при това и с водонеразтворимия. При нанасянето на мицеларната вода намалява налягането на водата в кожата и се активират двете страни на мицела – и хидрофилната, и липофилната. Те привличат и свързват съответно водоразтворимите и мастните замърсявания. Затова след нея няма нужда да се изплаквате.
Как да използвате мицеларната вода
Нека не ви обърква това, че мицеларната вода се рекламира основно като средство за сваляне на грим. Тя е изключително полезна при всекидневното вечерно почистване – особено когато нямате време за продължителни манипулации. 
Навлажнете добре памучен тампон. Най-напред свалете грима (ако носите) и почистете около очите. После минете лицето, шията и деколтето. Обтривайте нежно, без натиск и разтъркване. Ако е необходимо, повторете още веднъж. Не изплаквайте с вода.
Можете да използвате мицеларната вода и сутрин или всеки път, в който чувствате кожата си замърсена и имате нужда от освежаване.
Защо да използвате мицеларна вода
Поради самата си същност, мицеларните почистващи продукти са изключително щадящи. В тях няма сапун, нито алкохол, затова няма риск от изсушаване и раздразнения. Хидролипидният филм е напълно запазен. Кожата е добре почистена, порите са отпушени.
Качествената мицеларна вода, освен сапун и алкохол, не съдържа също парабени, нито други агресивни вещества. На практика след нея няма нужда да използвате каквито и да е допълнителни средства – тя ви е напълно достатъчна. Това я различава от млякото и лосиона, които е препоръчително да се използват заедно.
Обикновено съдържа овлажняващи съставки, което допълнително повишава самозащитата на кожата ви.
Ако още не сте пробвали мицеларна вода, опитайте! Кожата ви ще ви бъде благодарна!
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top